Belangrijkste cijfers Nationale Drug Monitor

Het aantal incidenten met xtc-pillen op grote evenementen zoals dancefeesten is de afgelopen jaren toegenomen. Daarbij zijn de incidenten ook ernstiger. Dat meldt het Trimbos Instituut in de jaarlijkse Nationale Drug Monitor.

xtc-pillen
xtc-pillen Foto ANP / Bas Czerwinski

Het aandeel zeer ernstige incidenten met xtc-pillen op grote evenementen zoals dancefeesten is de afgelopen jaren toegenomen. Dat meldt het Trimbos Instituut in de jaarlijkse Nationale Drug Monitor.

Xtc-cijfers

De Nationale Drug Monitor verzamelt gegevens van hulpdiensten (ambulance, ziekenhuis, politie en EHBO-posten op evenementen) in verschillende peilregio’s. Peggy van der Pol van het Trimbis Instituut zegt:

“De hulpdiensten melden incidenten en de ernst ervan. Deze meldingen geven ons een indicatie van de situatie in Nederland.”

Van de groep mensen die zich op evenementen meldden bij EHBO-posten, had afgelopen jaar een groter percentage ecstacy gebruikt dan de jaren daarvoor. Het aandeel van incidenten met ecstasygebruikers, steeg van 39 procent in 2009 tot 62 procent in 2013. Ook het aandeel zeer ernstige incidenten na ecstacygebruik is toegenomen.

Ecstasy blijft na cannabis veruit de belangrijkste illegale drug in het uitgaansleven. Volgens Trimbos zijn er aanwijzingen dat het middel in de afgelopen jaren in populariteit is gestegen, vooral onder frequente party- en festivalbezoekers.

Verder zijn de pillen ook sterker geworden:

“De toename in het gemiddelde gehalte MDMA in ecstasypillen tussen 2009 en 2012 zette zich voort in 2013.”

Wat is de Nationale Drug Monitor?

De Nationale Drug Monitor verschijnt elk jaar en bevat de laatste cijfers over het gebruik van alcohol, tabak, drugs en slaap- en kalmeringsmiddelen in Nederland. Daarnaast bevat het rapport een overzicht van de laatste veranderingen in wetgeving en ontwikkelingen in alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit.

De Nationale Drug Monitor (NDM) wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wat staat er verder in het rapport?

Het aantal rokers blijkt de afgelopen jaren stabiel. Iets minder dan een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan twaalf jaar steekt regelmatig een sigaret op.

Met 10.446 mensen in 2013 is het aantal mensen dat in de verslavingszorg zit voor een cannabisprobleem stabiel. Daarnaast stonden vorig jaar ruim 30.000 mensen ingeschreven bij verslavingszorg in verband met een alcoholprobleem. De jarenlange sterke stijging in het aantal alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames bleek in 2012 af te vlakken.

Incidenten tijdens Amsterdam Dance Event

Eerder deze maand overleden twee mannen en een vrouw tijdens Amsterdam Dance Event. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het onderzoek naar de doodsoorzaak nog niet afgerond, maar waarschijnlijk overleden alle drie door het gebruik van xtc.

    • Carlijn Vis