‘Utrecht betaalt vier miljoen’

De gemeente Utrecht betaalt de Franse Tourorganisatie ASO vier miljoen euro voor het mogen organiseren van de start van de Tour de France volgend jaar. Dat is anderhalf miljoen euro meer dan de gemeente Rotterdam in 2010 moest betalen aan de Tourorganisatie voor de Grand Départ. Dat meldde RTL Nieuws gisteren.

De gemeente Utrecht gaat uit van een totale begroting van 15,2 miljoen. Dat is vier ton minder dan aanvankelijk was begroot. De gemeente heeft de begroting moeten verlagen omdat de verkoop van zogenoemde hospitalitypakketten tegenvalt.

De financiële dekking is binnen volgens de gemeente. Utrecht gaat uit van een rijkssubsidie van twee miljoen en rekent op 6,8 miljoen aan private bijdragen. Daarvan is 6,3 miljoen al binnen.

Vorige week werd bekend dat de gemeente achterloopt op het schema met de voorbereidingen op de Tourstart. De definitieve projectbegroting zou nog niet af zijn en de subsidieaanvraag was nog niet officieel ingediend.

De Tour de France begint op 4 juli met een individuele tijdrit door de stad. Een dag later gaat de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland. De Tourorganisatie probeert komend jaar los van het wielrennen de fiets als transportmiddel te promoten en Utrecht, volgens Tour-directeur Christian Prudhomme „fietsstad bij uitstek”, past daar goed bij. (Novum)