Opinie

    • Margriet Oostveen

Tien jaar later, in het Libelle Nieuwscafé

None

Welkom in het Libelle Nieuwscafé. We zitten vandaag in Nieuwspoort. Deftig hè!? Ja, hahaha. Mijn naam is Ebru Umar. Ik beschouw mezelf als vriendin, erfgenaam en opvolger van Theo van Gogh. Daarom doe ik al tien jaar stoer op GeenStijl. Pas heb ik ook een tijdschrift gekocht dat Fab #ondernemend heet en ik ben meteen maar hoofdredacteur geworden. En ik presenteer dus altijd het Nieuwscafé.

In het Libelle Nieuwscafé komen politici en vrouwen die zich onverstoorbaar nuttig bleven maken voor Nederland. Ja heel raar. Vaak zitten die niet eens op twitter! In het Nieuwscafé stellen Libelle-lezeressen ook vragen aan politici, die soms nieuws opleveren. Ik leid het gesprek. Ik zeg vooral „jeetje”. Voor het Libelle-gevoel, zeg maar!

Zo, heeft iedereen zijn gratis appeltaart? Dan nu eerst even de handen omhoog. Wie doen er hier vrijwilligerswerk? Jeetje, bijna allemaal! En op de kleinkinderen passen? Dat doen jullie ook nog? JEETJE!

We beginnen met Anne. Anne zit hier op haar blote voeten aan tafel. Waarom? Oh, omdat ze dat lekker vindt. Anne gaat elke dag de deur uit op blote voeten. En dan loopt ze heel ver en dan ruimt ze zwerfvuil op. Jeetje. Whoa.

Marjon de Vries dan maar. Van de Stichting Bram. Jij kreeg op een dag een zoontje en hij was ernstig meervoudig gehandicapt. Oh, Bram ís ernstig meervoudig gehandicapt. Oeps! Sorry! Ja hahaha, jeetje zeg. En toen heb je zelf in een gewone school een klas opgericht. Voor kinderen met ernstige beperkingen, zeg maar. Jee.

Oké, bedankt! Suzanne. Jij hebt ook iets spannends gedaan. Jij geeft arme families voedsel. Heftig! En wat is jouw droom?

De volgende gast vind ik wel eng, want die is van de Slimme Boefjes. Oh sorry jij bent van Speak Now, ja die bedoel ik. Een stichting voor vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld, ja dat zeg ik toch. Oh, jij ook? Misbruikt door je vader? Whoah! Ingeborg, jíj bent van Slimme Boefjes. Wát is dat. Ah. Babyspullen voor jonge moeders. Jeetje. Fijn dat je er was. Oké. Philine van de Stichting Kanjer. Weekends voor kinderen van gescheiden ouders. Waar ze even los van al het geruzie kind kunnen zijn. Maar is het tegenwoordig niet heel normáál voor kinderen dat ouders scheiden dan? Nee? Hebben die daar last van? Oh. Héf-tig!

Mark Rutte. Daar is-ie dan. Hai. Wat valt er tegen? En zijn er dingen die u liever anders had gedaan? Oh. Bent u tevreden hoe het loopt? Noem eens een hoogtepunt? O, u had het net over de MH17, ja dan is dat misschien lastig. Okee.

(Libelle-lezeressen voelen Rutte nu aan de tand over lantaarnpalen, pensioenen, vermogensbelasting, sociale ondernemingen, de ouderenzorg en blindengeleidehonden.)

Jeetje! Jullie zijn goed! Maar terug naar mij!

Meneer Rutte. Is een moord op Theo van Gogh nog mogelijk?

U kunt nooit iets uitsluiten? Oh.

En die 140 jihadisten in Nederland dan? Waarom gooit u die niet gewoon over de grens!

Kan niet? Jeetje.

    • Margriet Oostveen