Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Mensenrechtencollege: Zwarte Piet op school kan beter anders

Scholen met traditioneel uitgedoste Zwarte Pieten bieden leerlingen „geen discriminatievrije onderwijsomgeving”, zoals verplicht. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens vandaag in een uitspraak over de Utrechtse Kohnstammschool. Bij de Sint-viering is sprake van „een jaarlijks terugkerende negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur die van een zodanige zwaarte is dat gesproken kan worden van een fenomeen met discriminatoire aspecten”. Toch hoeft de school het feest dit jaar niet aan te passen, omdat zij verkeert in een spanningsveld tussen voor- en tegenstanders. (NRC)