Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

School krijgt tijd en plicht om Zwarte Piet aan te passen

Een school waar Sinterklaas wordt gevierd met traditioneel uitgedoste Zwarte Pieten biedt zijn leerlingen “geen discriminatievrije onderwijsomgeving”, zoals hij verplicht is. Maar de school hoeft Piet nog niet aan te passen, doordat het bestuur in een spanningsveld tussen voor- en tegenstanders verkeert.

Foto ANP/ Roos Koole

Een school waar Sinterklaas wordt gevierd met traditioneel uitgedoste Zwarte Pieten biedt haar leerlingen “geen discriminatievrije onderwijsomgeving”, zoals zij verplicht is.

Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens vandaag in een uitspraak over de Utrechtse Kohnstammschool. Bij de viering van het Sinterklaasfeest op de school is sprake van “een jaarlijks terugkerende negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur die van een zodanige zwaarte is dat gesproken kan worden van een fenomeen met discriminatoire aspecten”, aldus het College.

Toch hoeft de Kohnstammschool het feest voor dit jaar niet aan te passen. Het bestuur verkeert in een spanningsveld tussen voor- en tegenstanders, en wil bovendien rekening houden met de landelijke discussie. Daarom rekent het College het de school niet aan dat de figuur van Zwarte Piet nog niet is gewijzigd.

Moeder in ongelijk

Daarmee stelt het College de klagende moeder in het ongelijk. “Het bestuur heeft thans voldoende in gang heeft gezet om zorg te dragen voor een discriminatievrije schoolomgeving, ondanks dat de figuur Zwarte Piet met discriminatoire aspecten nog wel aanwezig zal zijn in 2014”. Het College oordeelt daarom dat het schoolbestuur geen onderscheid maakt – het centrale begrip in het Verdrag voor de Rechten van de Mens, waar het college aan toetst – door “de figuur Zwarte Piet in 2014 nog onderdeel te laten zijn van de Sinterklaasviering op de school”.

De school is wel gehouden Zwarte Piet te veranderen.

Oordeel College voor de Rechten van de Mens