Defensie wist van kankerrisico’s

foto OZAN KOSE/AFP

Het ministerie van Defensie heeft jarenlang het risico geaccepteerd dat medewerkers wegens onvoldoende veiligheidsmaatregelen in aanraking kwamen met ernstig kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit de meer dan 500 documenten die het ministerie vorige week vrijgaf op verzoek van deze krant en andere media. Zo’n 900 ongeruste oud-medewerkers hebben zich intussen gemeld.

Bij het onderhoud en verven van legervoertuigen gebruikte het ministerie (vooral in NAVO-verband) al sinds de jaren tachtig verf met kankerverwekkende stoffen. Na publicaties over gezondheidsklachten van (oud)medewerkers deze zomer, reageerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert: „Vooralsnog heb ik geen aanwijzingen dat (voormalige) medewerkers zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.”

Maar uit de vrijgegeven documenten blijkt het tegenovergestelde: het risico van deze verfsoorten, het feit dat medewerkers daar tegen beschermd moesten worden én dat dit jarenlang onvoldoende gebeurde was binnen Defensie bekend.

Ook ontstaat uit de interne correspondentie het beeld dat leidinggevenden genoegen namen met onveilige situaties: „Het is vooralsnog onmogelijk om te voldoen aan het meest wenselijke criterium, namelijk de zogenaamde nulblootstelling”, zo schreef een functionaris in 2002. Onderhoud zonder blootstelling aan kankerverwekkende stoffen was als „een bakkerij zonder meel”.

Lees het verhaal op pagina 8 en 9

    • Annette Toonen
    • Derk Stokmans