Rolls-Royce schrapt 2600 banen

ANP / Guillaume Horcajuelo

Rolls-Royce schrapt de komende achttien maanden 2600 banen. Dat heeft het Britse bedrijf zojuist bekendgemaakt. Drie weken geleden gaf Royce nog een winstwaarschuwing.

De op een na grootste fabrikant van vliegtuigmotoren wil de kosten verlagen door banen te schrappen. De komende twee jaar zal de maatregel, die vooral de Aerospace-divisie treft, zo’n 153 miljoen euro kosten. Maar als de banen verdwenen zijn, levert dat zo’n 102 miljoen euro per jaar op.

Topman Mark Morris na 27 jaar weg

Een andere maatregel: Mark Morris, de belangrijkste financiële man van het bedrijf, wordt na 27 jaar vervangen door David Smith. Royce wilde tegenover Reuters niet op zijn vertrek reageren. Wel zei een woordvoerder dat het zijn eigen keuze was te vertrekken.

De aandelenkoers steeg twee procent nadat bekend werd dat er banen sneuvelen bij Royce. Volgens topman John Riston zullen er nog meer besparingsmaatregelen volgen.

Winstwaarschuwing

17 oktober waarschuwde Rolls-Royce: volgend jaar zal de winst waarschijnlijk niet stijgen. Meteen kelderde de aandelenkoers zestien procent. Het was de tweede winstwaarschuwing in acht maanden tijd. Analisten vragen zich daardoor af of het bedrijf wel goed zicht heeft op de toekomst.

    • Mirjam Remie