Rijken

Nieuwe Quote 500 bewijst het gelijk van Piketty

Foto ANP

Heeft Thomas Piketty toch gelijk. Tenminste, als we de nieuwe Quote 500 erbij pakken. De top-10 die in 2008 de rijkenlijst aanvoerde, is er sinds de crisis bepaald niet op achteruitgegaan. Hadden ze toen een gezamenlijk vermogen van 45,1 miljard euro, inmiddels zijn families als Dreesmann en Van der Vorm er 6,6 miljard euro rijker geworden. Terwijl de Nederlandse economie volgens het CBS sindsdien juist met 4,5 procent is gekrompen. In lijn dus met Piketty’s these, dat vermogens structureel sneller groeien dan de economie. En de rijken zo steeds rijker worden.

Minder voor de Brenninkmeijers

Alhoewel, er zijn ook enkele uitzonderingen. Zo zat het de familie Brenninkmeijer, bekend van de winkelketen C&A, net als de rest van de retailsector de afgelopen jaren tegen. Zij zag hun vermogen afnemen: van 24,1 miljard euro in 2008 naar 22 miljard nu, blijkt uit de nieuwe Quote 500, die vandaag verschijnt.
De familie De Rijcke, groot geworden met Kruidvat dat ze in 2002 voor 1,3 miljard euro verkocht, had last van waardedalingen in het vastgoed. Haar vermogen daalde 200 miljoen euro naar 1,9 miljard.

Herschikking

Wie het minst last had van de zwakke economie? Charlène de Carvalho-Heineken, die afgelopen twee jaar de top-500 aanvoerde, maar er nu vanwege een herschikking niet meer in voorkomt. Quote houdt het dit keer namelijk bij Nederlanders die daadwerkelijk in Nederland wonen. Aan dat criterium voldoet De Carvalho-Heineken (60), met huizen in Londen, Frankrijk en Zwitserland, al jaren niet. Haar plek als nummer 1 is overgenomen door de 81-jarige Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad.

De Carvalho-Heineken voert met een geschat vermogen van 7,3 miljard euro een nieuwe lijst aan: die van de 100 meest vermogende Nederlanders in het buitenland. Of „fiscale vluchtelingen”, zoals Quote hen noemt.

Nieuwelingen


Er zijn ook ruim honderd nieuwelingen. Onder hen, op plek 500, Thuisbezorgd.nl-oprichter Jitse Groen (36). Kocht ooit voor 100 euro een domeinnaam en is nu volgens Quote goed voor 35 miljoen euro.