Porosjenko stuurt legereenheden naar Marioepol en Charkov

Russische nationalisten dragen de vlaggen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tijdens een mars in Moskou om steun te betuigen aan de seperatisten.
Russische nationalisten dragen de vlaggen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tijdens een mars in Moskou om steun te betuigen aan de seperatisten. AP / Alexander Zemlianichenko

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de legerleiding opgedragen nieuwe troepen te sturen naar Oost-Oekraïense steden, waaronder Marioepol en Charkov. De troepen moeten de steden beschermen tegen een mogelijke aanval door pro-Russische separatisten.

Porosjenko is vandaag bijeengekomen met veiligheidsadviseurs voor overleg. Het overleg was een reactie op de verkiezingen dit weekend in de regio Donbass, georganiseerd door de separatisten. Volgens Porosjenko - en het Westen is dat met hem eens - hebben de rebellen de overeenkomst van Minsk geschonden door verkiezingen te organiseren. In Minsk kwamen de separatisten en Oekraïne begin september een wapenstilstand overeen en een vredesplan van twaalf stappen.

Volgens Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, bewegen Russische troepen richting de Oekraïense grens. Ook zei hij dat Moskou nog steeds rebellen traint in het oosten van het land (wat Rusland nog altijd ontkent).

“Rusland steunt de separatisten nog steeds met training, materieel en Russische militairen in oostelijke delen van Oekraïne.”

    • Mirjam Remie