Peerby, alleen voor écht onbaatzuchtige mensen

None

Buurvrouw Els (0,3 km verderop) zoekt verhuisdozen. Buurman Kevin (0,4 km) een ladder. Al de hele dag stromen deze berichtjes mijn mailbox binnen. Ik heb een account aangemaakt op de Nederlandse site peerby.nl. Een leenplatform: je leent spullen van je buren.

De site is al ruim twee jaar bezig, maar heeft net een investering van 1,7 miljoen euro opgehaald. Ik had een jaar eerder al kort een account gehad, en besluit het nog een keer te proberen.

Eerst het goede nieuws: de site werkt. Als ik intik dat ik een klopboor zoek, krijg ik binnen een uur zeven klopboren aangeboden. Peerby heeft naar 297 buren mijn oproepje (en profielfoto) doorgestuurd, ze krijgen dat binnen via de app of in de mail. Willen ze mij een boor uitlenen, dan opent Peerby een chatvenstertje, zodat ik met de vriendelijke buur tijd en plaats kan bespreken. Werkt vloeiend. Ik haal de boor, hang wat schilderijen op en breng ’m terug. Andersom leen ik mijn ladder aan Kevin uit – hopelijk komt-ie morgen weer terug. Omdat Peerby nog niet heeft uitgevogeld hoe hier geld aan te verdienen, is alles nog gratis.

Toch weet ik al na twee dagen waarom ik vorige keer mijn account heb verwijderd: de berichten blijven binnenstromen. Of ik een ontstopper te leen heb. Een hogedrukspuit. Een kartelschaar. Gék word ik van die behoeftige buren. Al na een dag zet ik de notificaties uit, eindelijk rust.

Deze site is leuk voor twee soorten mensen: de klussers die gereedschap zoeken (overgrote deel van oproepjes) en de mensen die over een filantropische inborst beschikken en het fijn vinden om tijd te investeren en moeite te doen om hun spullen aan wildvreemden te lenen. Veel krijgen ze daar niet voor terug: met een beetje pech komt je buur opdagen, neemt je spul bij de deur aan en is weer weg. Daarbij moet je hopen dat je alles weer ongeschonden terugkrijgt, want er is geen referentiesysteem. Ik ga Peerby alleen gebruiken als ik zelf iets nodig heb, en laat tot die tijd notificaties uit. Nu hopen dat niet iedereen zo egocentrisch is, want dan werkt de site ook niet.

Peerby.nl, gratis 3

    • Charlotte van ’t Wout