Overheid vraagt Facebook steeds vaker om gegevens van criminelen

HAARLEM - Een mobiele telefoon met Facebook, WhatsApp en Twitter. Iets meer dan 8,7 miljoen Nederlanders hadden in september de berichtendienst WhatsApp geinstalleerd op hun mobiele telefoon. ANP XTRA REMKO DE WAAL
HAARLEM - Een mobiele telefoon met Facebook, WhatsApp en Twitter. Iets meer dan 8,7 miljoen Nederlanders hadden in september de berichtendienst WhatsApp geinstalleerd op hun mobiele telefoon. ANP XTRA REMKO DE WAAL

De Nederlandse overheid vraagt Facebook steeds vaker om informatie, bijvoorbeeld om een naam, IP-adres of de inhoud van een account. Dat blijkt uit een rapport van Facebook. Waarom de overheid interesse heeft in informatie van de sociale netwerksite staat ook beschreven in het rapport:

“Het overgrote deel van deze verzoeken heeft betrekking op criminele activiteiten zoals diefstal of ontvoering.”

Facebook niet akkoord met alle verzoeken

Het is de derde keer dat Facebook zulke cijfers bekendmaakt. In de eerste helft van dit jaar vroeg de overheid de gegevens op van 45 gebruikers. In 56 procent van de gevallen kreeg zij die opgevraagde informatie.

In de tweede helft van 2013 had de overheid interesse in 28 accounts en Facebook stemde toen in met iets meer dan een derde van de aanvragen.

In de eerste helft van vorig jaar wilde de regering van vijftien accounts meer weten. Toen kreeg zij in slechts enkele inzage.

Wij zijn niet de enigen

Ook internationaal groeit het aantal verzoeken, meldt Reuters. In de eerste helft van dit jaar ontving Facebook in totaal 34.946 verzoeken tot informatie. Dat is 24 procent meer dan de zes maanden daarvoor.

In dezelfde tijd steeg de hoeveelheid content die wordt tegengehouden door lokale wetten met 19 procent.

    • Carlijn Vis