Kanaaldorp Oranje beperkt aantal asielzoekers dat wordt opgevangen

Op een vakantiepark bekend als het pipodorp achter Oranje speelstad zouden 1400 asielzoeker gevestigd worden.
Op een vakantiepark bekend als het pipodorp achter Oranje speelstad zouden 1400 asielzoeker gevestigd worden. Foto NRC/Sake Elzinga

Het aantal vluchtelingen in het Drentse kanaaldorp Oranje wordt tijdelijk bevroren. Niet 1.400 maar zo’n 500 asielzoekers worden voorlopig ondergebracht in het dorp dat zelf 140 inwoners telt.

Dat hebben burgemeester en wethouders gisteravond beloofd aan de gemeenteraad van Midden-Drenthe. Waarnemend burgemeester Ton Baas (VVD):

“Er zijn dingen gebeurd die anders hadden gemoeten. Ik wil geen broddelwerk leveren. Zorgvuldigheid staat voorop.”

En:

“We hebben meer tijd nodig te bezien onder welke voorwaarden de opvang kan. Pas daarna kunnen we een bestuursovereenkomst ondertekenen met het maximaal aantal asielzoekers.”

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk College b en w in Midden-Drenthe gaat COA vragen het aantal vluchtelingen in kanaaldorp Oranje te bevriezen

In strijd met bestemmingsplan

Eind september stelde ondernemer Hennie van der Most zijn zieltogend vakantiepark beschikbaar aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Ze kwamen overeen er drie jaar lang maximaal 1.400 vluchtelingen te huisvesten, met een mogelijkheid tot verlenging van twee jaar. Het college ging daarmee akkoord, buiten de gemeenteraad om en terwijl de opvang in strijd was met het bestemmingsplan.

Dat was tegen het zere been van de bewoners en ook een meerderheid in de gemeenteraad. Zes bewoners voelden zich ,,overvallen”, vertelden ze de raad. Een bewonerspetitie om het aantal vluchtelingen te beperken tot 250 kreeg gisteravond nog geen raadsmeerderheid. Op getallen wilden de meeste fracties zich niet vastleggen.

    • Wubby Luyendijk