Opstelten hakt knoop door: Russische hacker naar VS

Nederland zal de Rus Vladimir Drinkman, verdacht van de grootste dataroof ooit, uitleveren aan de Verenigde Staten. De beslissing volgt na ruim twee jaar juridisch getouwtrek om de Russische hacker die vastzit in de Bijlmerbajes in Amsterdam. Zowel Rusland als de Verenigde Staten vroegen om zijn uitlevering.

Nederland zal de Rus Vladimir Drinkman uitleveren aan de VS.
Nederland zal de Rus Vladimir Drinkman uitleveren aan de VS. ANP / Bart Maat

Nederland zal de Rus Vladimir Drinkman, verdacht van de grootste dataroof ooit, uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat laat minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) weten. De beslissing volgt na ruim twee jaar juridisch getouwtrek om de Russische hacker die vastzit in de Bijlmerbajes in Amsterdam.
Zowel Rusland als de Verenigde Staten vroegen om zijn uitlevering.

Drinkman werd in juni 2012 in Amsterdam-Oost gearresteerd na een Amerikaans verzoek tot aanhouding. De Amerikanen verdenken hem van de „grootste diefstal van data in de Amerikaanse geschiedenis”. De Rus zou deel uitmaken van een groep van vijf die er tussen 2005 en 2012 in slaagde 160 miljoen creditcardnummers te stelen. Daarmee zouden honderden miljoenen dollars zijn buitgemaakt. Drinkman kan in de VS een celstraf van twintig jaar krijgen.

Ook Rusland heeft verzocht om zijn uitlevering. Drinkman zelf wil graag daarheen, zo zei hij in augustus in NRC Handelsblad. De aanklacht van Rusland is een stuk vager dan de Amerikaanse. In Rusland zou hij verdacht worden van samenzwering en fraude. Het voedde de gedachte, ook bij medewerkers van Justitie, dat Drinkman belangrijk is voor de Russen en mogelijk bescherming geniet in het Kremlin.

Minister Opstelten vindt het doorslaggevend dat de Amerikanen hun uitleveringsverzoek als eerste hebben gedaan. Verder weegt hij mee dat als Drinkman naar Rusland zou gaan, hij niet meer aan de Verenigde Staten kan worden uitgeleverd. Rusland heeft geen uitleveringsverdrag met de Amerikanen. De advocaat van Drinkman, Bart Stapert, wil via een kort geding alsnog voorkomen dat Drinkman in een Amerikaanse cel terechtkomt.