Opnieuw resten geborgen op rampplek MH17

Overblijfselen van de gevechten in het rampgebied van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraine, 100 dagen na de ramp. ANP / Pierre Crom

Op de rampplek van de crash met vlucht MH17 zijn vandaag stoffelijke resten geborgen. Ook zijn persoonlijke bezittingen veiliggesteld en naar Charkov gebracht, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vrijdag werden op de rampplek ook al stoffelijke resten geborgen.

Ook de vrijdag geborgen resten zijn naar Charkov vervoerd. Daar wordt een eerste forensische check uitgevoerd op de stoffelijke resten, waarna ze naar Nederland worden overgebracht. Wanneer dit gebeurt is nog onbekend. Bij de repatriëring wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de vorige keren dat de resten terug werden gebracht naar Nederland. De persoonlijke bezittingen worden na onderzoek in Nederland aan de nabestaanden overgedragen.

De resten en persoonlijke bezittingen werden geborgen door leden van de Nederlandse repatriëringsmissie, onder leiding van de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De leden van de Nederlandse missie hebben de rampplek inmiddels weer verlaten.

In de omgeving van de rampplek werden volgens Veiligheid en Justitie enkele beschietingen gehoord. “De veiligheidsomstandigheden in het gebied blijven fragiel.” Het is daarom nog niet mogelijk dat de missie weer volledig wordt opgetuigd, aldus het ministerie.