Officieuze referendum Catalonië geblokkeerd door rechter

Een stembus en de beoogde datum van het referendum.
Een stembus en de beoogde datum van het referendum. AFP / Lluis Gene

Het Constitutionele Hof heeft het officieuze referendum over de status van Catalonië van aanstaande zondag geblokkeerd. Dat meldt persbureau AFP op gezag van een woordvoerder van het hof.

Update 14.56 uur: De Catalaanse regering zal het officieuze referendum gewoon door laten gaan, ondanks de blokkering door de rechtbank, zo heeft het bestuur laten weten.

Eerder zou het referendum nog officieel zijn, maar dat werd later teruggedraaid. De Spaanse regering is fel tegenstander van een referendum. Daarop besloot de Catalaanse leider Artur Mas het animo voor onafhankelijkheid te peilen met een officieuze volksraadpleging.

Madrid heeft tot nu toe alle pogingen tot een stemming over de toekomst van de noordoostelijke regio geblokkeerd. Volgens de regering zou een Catalaanse volksraadpleging indruisen tegen de grondwet, omdat dan slechts een deel van de bevolking mag stemmen over een kwestie die de hele bevolking aangaat.

    • Mirjam Remie