NRC Boeken oogst: dit zijn onze beste boeken van de maand oktober

Welke titels die zijn besproken door NRC Boeken moeten we onthouden? Aan het begin van de maand kiezen boekenredacteuren Arjen Fortuin en Toef Jaeger de fictie- en non-fictieboeken van de afgelopen maand die u niet mag vergeten.

Jozef en zijn broers - Thomas Mann


Jozef en zijn broers is misschien wel het meest literaire en meest veeleisende werk van de Duitse Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Het grootse Bijbelverhaal wordt erin teruggebracht tot het alledaagse gepruts waaruit onze geschiedenis bestaat.
Abonnees kunnen hier de recensie van Ger Groot teruglezen.

Bij wijze van roman - Yannis Kiourtsakis


Heel soms gebeurt het dat een kleine uitgeverij (Ta Grammata) een boek publiceert van een hier onbekende schrijver – en dat het dan een meesterwerk blijkt. Zoals het eerste deel van de romancyclus van Yannis Kiourtsaki (1941), in feite een autobiografie van de Griekse essayist.
Abonnees kunnen de recensie van Marco Kamphuis hier teruglezen.

Het hout - Jeroen Brouwers


In zijn nieuwe roman probeert Jeroen Brouwers de katholieke kerk te raken waar mogelijk. Het resultaat is een fysieke, benauwende roman waarin alles uiteindelijk draait om volharding.
Abonnees kunnen de recensie van Arjen Fortuin hier teruglezen.

Godin, held - Gustaaf Peek


Roman over de liefde tussen hoofdpersonen Tessa en Marius die opvalt door vele schitterende scenes en elegante compositie.
Abonnees kunnen de hele recensie van Arjen Fortuin hier teruglezen.

Vlam - Floortje Zwigtman


Young adult-roman over een totalitaire staat, Chimeria genaamd. Tot in de vezels van het verhaal is de politiek doorgedrongen, de dictatuur is allesbepalend.
Abonnees kunnen de hele recensie van Thomas de Veen hier teruglezen.

Non-fictie

Water - René ten Bos


Boek waarin filosoof René ten Bos ons opdraagt opnieuw en anders na te gaan denken over water. We moeten duiklessen nemen, ons onderdompelen.
Abonnees kunnen de hele recensie van Atte Jongstra hier teruglezen.

World order - Henry Kissinger


Onze tijd is bijna wanhopig op zoek naar een ordeningsprincipe, schrijft de nu 91-jarige Kissinger. In een breed opgezette, abstracte beschouwing belicht hij zijn verontrustende wereldbeeld.
Abonnees kunnen de hele recensie van Juurd Eijsvoogel hier teruglezen.

Adolf Hitler - Volker Ullrich


Over het privéleven van Hitler doen veel fabels de ronde. Hitlerbiograaf Ullrich hakt knopen door: Hitler hield van veel vrouwen en er heeft anders dan gedacht nooit een bok een hapje van zijn penis genomen.
Abonnees kunnen de hele recensie van Bernhard Hulsman hier teruglezen.

Dagboek 1944 - Hans Keilson


In het laatste jaar van het lange leven van schrijver Hans Keilson dook een verloren gewaand dagboek op, over zijn onderduiktijd in Delft. Het bevat tal van boeiende bespiegelingen over zijn liefde voor twee vrouwen en het banale dagelijks leven tijdens de Duitse bezetting, waarin Keilson gewoon over straat ging.
Abonnees kunnen de hele recensie van Michel Krielaars hier teruglezen.

De uitvinders - Walter Isaacson


De biograaf van Steve Jobs heeft de geschiedenis geschreven van machines die een digitale revolutie hebben ontketend. Het blijkt een eerbetoon aan ‘vrije, onbaatzuchtige geesten’.
Abonnees kunnen de hele recensie van Marente de Moor hier teruglezen.