Morgen staan ze er weer

foto Arif ALI/afp

Een Pakistaanse Punjab Ranger staat erbij alsof er zondag niets is gebeurd. Ondanks het dreigende geweld komen honderden toeschouwers kijken hoe de Pakistaanse vlag in Wagah, Pakistan met veel ceremonieel wordt gestreken. Zondag werd de traditionele vlagceremonie aan de Pakistaans-Indiase grens doelwit van een zelfmoordaanslag, waarbij zeker zestig mensen om het leven kwamen. De aanslag werd opgeëist door Jamatul Ahrar, een splintergroepering van de Pakistaanse talibaan. Een man blies zichzelf op en richtte een bloedbad aan onder de honderden toeschouwers die dagelijks op de vlagceremonie afkomen. Sinds 1959 worden de Pakistaanse groene halve maan en India’s driekleur bij zonsondergang plechtig gestreken. Na een krachtige handdruk tussen een Punjab Ranger en zijn Indiase ambtgenoot is de grens in de onrustige grensregio officieel dicht. India en Pakistan staan sinds de opdeling van de voormalige Britse kolonie in 1947 op voet van oorlog. De grenswachters gaven gisteren geen gehoor aan geruchten dat de vlag drie dagen niet zou worden gestreken vanwege dreigingen voor nieuwe aanslagen. En morgen staan ze er weer.