Vluchtelingen komen om bij bootongeluk in Turkije

Turkse reddingswerkers bergen het lichaam van een drenkeling even ten noorden van de Bosporus bij Istanbul. Een ongeluk met een migrantenboot heeft gisteren aan zeker 22 mensen het leven gekost. Zes opvarenden zijn gered, twaalf worden nog vermist. De boot vervoerde vermoedelijk illegale migranten uit Afghanistan en Syrië die vanaf Turkije via de Zwarte Zee onderweg waren naar Roemenië. Dat is een relatief onbekende route om de EU binnen te komen. De meesten van de tienduizenden migranten die jaarlijks via Turkije naar Europa reizen, gaan via de Middellandse Zee. De EU signaleert sinds begin dit jaar wel een toename van die Zwarte Zee-route. In heel 2013 werden 148 illegale migranten geteld die Roemenië of Bulgarije inkwamen. Dit jaar waren dat er al 345. Een bootramp zo dicht bij Istanbul maakt opnieuw duidelijk dat Turkije worstelt met grote aantallen vluchtelingen.

    • NRC