Wilders wil vervolging PvdA-leiders

De PVV wil dat PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman alsnog worden vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. De partij van Geert Wilders is een zogeheten artikel 12-procedure begonnen om het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen toch tot vervolging over te gaan.

PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marjolein Faber en delegatieleider in het Europees Parlement Marcel de Graaff hebben de procedure bij het gerechtshof in gang gezet. Faber en De Graaff deden eerder aangifte tegen Samsom en Spekman, maar kregen vorige maand van het OM in Amsterdam te horen dat het PvdA-duo niet zou worden vervolgd.

Samsom zei in 2011 in deze krant dat Marokkaanse jongeren een „etnisch monopolie” op overlast hebben. Spekman zei drie jaar eerder in Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen moeten worden „vernederd”. Volgens het OM zijn deze uitlatingen niet strafbaar omdat ze over gedrag gaan en niet over afkomst.

PVV-leider Wilders zelf wordt verhoord met het oog op mogelijke vervolging voor zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’ op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Faber en De Graaff zeggen: „Als Wilders wordt vervolgd, dan ook Samsom en Spekman.” (Novum)