Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Man ten onrechte veroordeeld door blunder NFI

Een medewerker van het NFI aan het werk.
Een medewerker van het NFI aan het werk. Foto ANP/Lex van Lieshout

Een 25-jarige man uit Utrecht is in 2008 door een blunder van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ten onrechte veroordeeld voor een aantal autokraken. Het instituut meldt op de website dat het per ongeluk het dna-profiel van de man had verwisseld met dat van een andere verdachte.

De man werd op basis van een dna-match veroordeeld voor drie autokraken en kreeg drie dagen cel en een werkstraf van negentig uur. Pas jaren later - deze zomer in juli - werd de fout duidelijk toen het dna van de man in een ander onderzoek opnieuw werd afgenomen. Het NFI heeft intussen excuses en een schadevergoeding aangeboden aan de man.

Echte dader gaat vrijuit

Na de kraken in 2008 nam de politie in Leeuwarden bij twee verdachten dna af via wangslijmvliesmonsters. Vervolgens werden bij de NFI de bijbehorende stickers van de twee verdachten verwisseld. De echte dader zal niet worden vervolgd. Zijn strafbare feiten zijn inmiddels verjaard.

Het NFI heeft na de ontdekking van de fout tweeduizend andere zaken uit dezelfde periode voor de zekerheid gecheckt. Daarbij zijn geen verwisselingen aangetroffen. Sinds 2009 brengt het NFI identiteitsstickers aan op dna-monsters, waardoor een dergelijke blunder niet meer mogelijk is.