Fred Ros: ik nam pas in 2005 opdracht tot moord Van der Bijl aan

Beeld uit de het Justitieel Complex op Schiphol van de eerste hoorzitting van Fred Ros, de tweede kroongetuige in het liquidatieproces Passage. Foto ANP/ Evert Elzinga

Fred Ros, een van de twee kroongetuigen in het Passageproces, heeft vandaag verklaard dat hij pas in 2005 opdracht heeft gekregen tot de moord op de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl en twee Turkse mannen vermoord moesten worden. Cruciaal, want dat staat haaks op wat Peter la S., de andere kroongetuige in de zaak, tot nu toe heeft beweerd.

Onze redacteur Enzo van Steenbergen legt vanuit het Justitieel Complex op Schiphol uit dat La S. zei dat Ros al in 2002 moordopdrachten heeft aangenomen tot meerdere liquidaties. Ros zegt dat hij wel heeft meegewerkt aan een liquidatie, maar daarover pas hoorde toen hij in 2005 vrijkwam.

De twee kroongetuigen, een unicum in Nederland, spreken elkaar dus op een belangrijk punt tegen, zegt Van Steenbergen: wie heeft op welk moment de opdracht tot moord aangenomen? Omdat ze met z’n tweeën zijn, kunnen ze elkaar versterken, maar ook verzwakken.

Eerste hoorzitting Ros

Vandaag is de eerste hoorzitting van Fred Ros, de nieuwe kroongetuige in het Passageproces over een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. In het hoger beroep van de zaak wil het OM de opdrachtgevers achter meerdere huurmoorden veroordeeld krijgen. Volgens Ros zijn dat Dino S., Willem Holleeder, Ali A. en Stanley Hillis. Zij bedachten volgens hem wie dood moesten en tegen welke vergoeding dat moest gebeuren.

    • Frank Huiskamp