Krijgt die Linke haar eerste premier of zit ‘DDR-verleden’ hem in de weg?

Premier in spe Thüringen?

Hij komt uit West-Duitsland en zou te mild zijn voor DDR.

Bodo Ramelow (die Linke) wil de volgende premier worden van Thüringen. Het debat in de Oost-Duitse deelstaat draait om een DDR-verleden én om de bondsdagverkiezingen van 2017. In Thüringen dreigt een ‘grote coalitie’ tussen CDU en SPD, ondanks een behaalde meerderheid, plaats te moeten maken voor een wenscoalitie van die Linke, SPD en Groenen. Een coalitie waarvan de linkervleugel van de SPD op nationaal niveau ook gecharmeerd lijkt. Vandaag moeten lokale SPD’ers groen licht geven voor coalitiegesprekken.

Ramelow timmert lokaal al vijftien jaar aan de weg als de leider van de partij waarvan veel politici nog altijd door de Duitse inlichtingendiensten in de gaten worden gehouden. Die Linke wordt gezien als erfgenaam van de Sozialistische Einheitsheitspartei Deutschlands (SED), het machtsvehikel van de DDR-dictatuur.

Bondspresident Gauck stelde zondag in een tv-interview de onschuldig ogende vraag of „we die Linke wel kunnen vertrouwen”. Hij werd meteen op zijn vingers getikt door die Linke en degenen die vinden dat de president neutraal moet blijven. Sinds kort ligt er een uitspraak van het Constitutioneel Hof op grond waarvan de president meer armslag heeft zich te uiten: zo mag hij de extreemrechtse NPD voor ‘halvegaren’ uitmaken.

Ramelow is juist afkomstig uit West-Duitsland. Hij begon met een opleiding tot poelier binnen de winkelketen Karstadt, klom snel op binnen de vakbond. Pas na de Wende verhuisde hij naar Thüringen, dus met het SED-verleden heeft hij niets te maken.

Ramelow voedt de twijfels over zijn rechtstatelijke overtuigingen. Zoals in het debat over de vraag of de DDR een „onrechtstaat” was of niet. Die term was op aandrang van SPD en Groenen expliciet opgenomen in de preambule van het concept-coalitieakkoord. Later vond hij dat je niet „een heel land tot een woord kunt reduceren”. En hij zei achter de term „onrechtstaat” te staan, maar dat ook „verworvenheden als de kinderopvang niet moeten worden vergeten”. Afwachten of Ramelow de eerste deelstaatpremier namens die Linke wordt.

    • Frank Vermeulen