Koppig, maar altijd charmant en liefdevol

Als frisse producent van een links nieuwsprogramma weet Mortimer het beste uit een nurkse presentator te halen.

None

Afgelopen juli werden ze in New York op straat gespot, elkaar innig omhelzend tijdens de opnames van het derde en laatste seizoen van The Newsroom.

Al vanaf de eerste aflevering van deze tv-serie, een bedenksel van Aaron Sorkin (The Social Network, The West Wing), hebben hoofdrolspelers Will McAvoy (Jeff Daniels) en MacKenzie McHale (Emily Mortimer) een bijzonder complexe relatie met elkaar.

Ooit geliefden, toen met ruzie uit elkaar gegaan, werken ze nu samen als uitvoerend producent (Mortimer) en nieuwslezer (Daniels) bij het meest progressieve nieuwsprogramma in de VS. Ook in het tweede seizoen, vanaf morgen te koop op dvd, weten ze elkaar tot het uiterste te tarten én te stimuleren. Daniels speelt met verve de rol van contactgestoorde presentator. Mortimer (Lars and the Real Girl, Doll & Em) biedt met haar charmante verschijning een elegant tegenwicht aan al die nurksheid. Kordaat weet ze Daniels telkens bij de les te houden. Ze is uitgesproken, geeft hem op zijn donder, maar dankzij die eeuwig toegeeflijke blik in haar ogen laat ze de kijker ook inzien dat deze irritante man wel degelijk de moeite waard is. Een haat-liefde verhouding op hoog niveau.

In het tweede seizoen komt dit tot uiting in een scène waarin Daniels, tijdens de nieuwsuitzending, te horen krijgt dat zijn vader in het ziekenhuis is opgenomen. Mortimer smeekt, fleemt en commandeert hem tenslotte: bél die man voordat het te laat is. Daarbij slaat ze woedend haar vuist op tafel. Overtuigend, vlammend en vol liefde.

    • Rosan Hollak