Joris Demmink heeft een dikke huid, zegt hij

Voor het eerste verweerde ex-topambtenaar Joris Demmink zich in een rechtszaal tegen jarenlange aantijgingen van ontucht met minderjarigen.

Demmink in de rechtbank.
Demmink in de rechtbank. Foto NRC

Alsof hij een bekeuring wegens foutparkeren aanvecht. Zo laconiek oogt de 66-jarige Joris Demmink, voormalig hoogste ambtenaar op Justitie. Hij zit tegenover drie magistraten in de Rotterdamse rechtbank, de armen voor de borst gevouwen. Af en toe souffleert Demmink zijn advocaat Harro Knijff, of hij glimlacht. Niets wijst erop dat hier een man zit die zijn reputatie probeert te redden omdat het Algemeen Dagblad hem, zoals Knijff het noemde, heeft afgeschilderd „als een ongelooflijk vieze meneer die met jonge jongens aan de slag ging”.

Ik heb „een dikke huid”, zegt Demmink na afloop schouderophalend.

Geruchten

Al vijftien jaar doen hardnekkige geruchten de ronde over vermeend pedoseksuele activiteiten van Demmink. De man die van 2002 tot zijn pensioen in 2012 secretaris-generaal was van het ministerie van Veiligheid en Justitie, reageerde nooit publiekelijk. Tot gisteren. Demmink zei „parallelle werelden” waar te nemen. De realiteit waarin „ik mezelf terugvind” en de mediawerkelijkheid waarin hij ontucht pleegt met minderjarigen.

Demmink besloot zijn zwijgen te doorbreken nadat het AD op 6 oktober 2012 opende met de kop: ‘Justitiebaas had contact met pooier van jongetjes’. Het dagblad citeerde goeddeels anonieme getuigen die vertelden dat Demmink begin jaren tachtig contacten onderhield met Dick Willard, een Haagse pooier van minderjarige jongens die vermoord werd.

„Opeens werd er een compleet nieuwe fantasiewereld gepresenteerd”, zegt Demmink. Hij zou hebben opgetrokken met een pooier van wie hij nog nooit zegt te hebben gehoord. „Toen dacht ik: dit moet maar een keer afgelopen zijn.” Honderdduizend euro smartengeld en rectificatie eist Demmink van het AD.

Advocaat Olaf Trojan van de krant legde gisteren uit dat verslaggever Koen Voskuil meer dan een jaar heeft gewerkt aan het artikel. De krant had volgens hem „op zorgvuldige wijze invulling gegeven aan haar taak als publieke waakhond”. Het is mede aan het dagblad te danken dat er nu een strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink loopt wegens verkrachting, aldus Trojan.

Knijff verwierp de verdediging van het AD dat de krant niet heeft geschreven dat Demmink seks met jongetjes had. Er stond slechts dat Demmink contacten had met een kinderpooier. Die kop suggereerde volgens Knijff heel duidelijk dat sprake was van pedoseksuele contacten, „en niet dat Demmink er enkel op de thee is geweest”.

Leider Haagse hasjbende

Volgens Knijff heeft het AD zich in zijn „scoringsdrift” verlaten op „zwaar criminele en anonieme bronnen”. De belangrijkste ervan werd door de krant omschreven als „leider van een Haagse hasjbende”. Die anonieme bron heeft zich inmiddels bekendgemaakt als John Sloof (1965), en hij zat gisteren in de zaal.

Sloof had het AD verteld in een homosauna een overheidspasje van Demmink te hebben gezien waarop stond dat hij bij Defensie werkte. Dat was voor 1982. Advocaat Knijff wees erop dat de getuige toen hooguit 17 jaar kon zijn geweest. Die leeftijd stond niet in het artikel. Sloof had de krant ook gezegd dat „mijn mensen” Demmink observeerden. Nogal krasse taal voor een tiener, aldus Knijff, die verder opmerkte dat Sloof in een eerder AD-artikel niet als hasjhandelaar was omschreven, maar als iemand die tot 10 jaar cel was veroordeeld wegens de handel in 1.200 kilo cocaïne.

Reputatie

Namens stichting De Roestige Spijker – die ijvert voor berechting van Demmink en zich heeft gevoegd in deze procedure – zei advocaat Matthijs Kaaks dat de eisen van de ex-topambtenaar door de feiten zijn achterhaald. De reputatie van Demmink is vooral aangetast doordat het hof in Arnhem dit jaar heeft besloten dat hij strafrechtelijk moet worden vervolgd, op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens.

De kwestie-Demmink is volgens Kaaks „een veenbrand” die blijft oplaaien omdat de staat jarenlang heeft nagelaten degelijk onderzoek te doen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) maakt zich volgens Kaaks schuldig aan klassenjustitie. „Als de paus net zo was opgetreden tegenover zijn medewerkers als Opstelten tegenover zijn hoogste ambtenaar, waren alle kerken leeggelopen.”

De president van de rechtbank wilde van Demmink weten hoe hij zijn schadeclaim van 100.000 euro heeft berekend. Een symbolisch bedrag, zei Knijff. Demmink zal dat geld „niet in zijn eigen portemonnee stoppen”, aldus de advocaat, „maar er een verstandige bestemming voor zoeken”. De suggestie van de rechter dat Demmink zijn verhaal in het AD zou kunnen doen, wees hij van de hand.

De rechtbank doet op 16 december uitspraak.