‘IS martelde Koerdische kinderen uit Kobani’

Koerdische kinderen uit Kobani zijn door strijders van Islamitische Staat gemarteld. Vier kinderen die maandenlang samen met honderd anderen door de terreurgroep werden vastgehouden, hebben dat gezegd tegenover Human Rights Watch.

Een Koerdische vluchteling uit Syrië in een vluchtelingenkamp in Turkije.
Een Koerdische vluchteling uit Syrië in een vluchtelingenkamp in Turkije. Foto AP/Vadim Ghirda

Koerdische kinderen uit Kobani zijn in gevangenschap gemarteld en mishandeld door strijders van Islamitische Staat. Vier kinderen die vier maanden lang met 150 anderen door de terreurgroep werden vastgehouden hebben over hun wrede behandeling verteld tegenover mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De tieners van tussen de 14 en 16 jaar werden geregeld geslagen met buizen en elektriciteitskabels. Ook werden ze gedwongen om naar video’s te kijken van onthoofdingen. Ze werden eind mei samen met 250 anderen ontvoerd toen ze na hun schoolexamens in Aleppo op de terugweg waren naar Kobani.

153 gijzelaars

Alle honderd meisjes werden na een paar uur vrijgelaten. De 153 jongens werden vastgehouden in een school in Manbij, op 55 kilometer van Kobani. Vijftig jongens wisten te ontsnappen of werden tussen juni en begin september vrijgelaten. De vier jongens met wie Human Rights Watch sprak, kwamen eind september samen met zeventig andere jongens vrij. De laatste gijzelaars werden vorige week vrijgelaten.

Gisteren liet IS nog een groep gijzelaars gaan, meldt persbureau Reuters. De 93 Syrische Koerden werden in februari ontvoerd toen ze onderweg waren van Syrië naar Irak. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden ze beschuldigd van lidmaatschap van de Koeridsche partij PYD, die vecht tegen IS. Zes van de gijzelaars worden nog steeds vastgehouden.

Executies en onthoofdingen

Het sunnitische IS spant zich in om zo wreed mogelijk over te komen, bijvoorbeeld door onthoofdingsvideo’s via sociale media te verspreiden en in bezette gebieden publiekelijk executies uit te voeren. Zowel andersgelovigen als stammen binnen het sunnisme die zich verzetten tegen IS worden vervolgd.

Gisteren werden in de West-Iraakse provincie Anbar 36 leden van de sunnitische stam Al-Bu Nimr publiekelijk geëxecuteerd. Onder de doden waren vrouwen en kinderen. Het totaal aantal vermoorde leden van deze stam staat nu op meer dan driehonderd, liet de Iraakse regering weten. De bijna dagelijkse slachtingen zijn wraak voor het verzet van de stam.

    • Laura Klompenhouwer