Inzamelactie voor veroordeelde cartoonist Oppenheimer

Advocaat Theo Hiddema won zijn zaak tegen cartoonist Oppenheimer.
Advocaat Theo Hiddema won zijn zaak tegen cartoonist Oppenheimer. Foto ANP/ Evert Elzinga

De hoofdredacteur van persbureau ANP, Marcel van Lingen, is een inzamelactie begonnen om de veroordeelde cartoonist Ruben L. Oppenheimer te ondersteunen. Van Lingen deed hiervoor vanmiddag een oproep op BNR Nieuwsradio.

Oppenheimer werd vrijdag door de rechter veroordeeld tot een rectificatie van een spotprent waarin hij Theo Hiddema een ‘louche advocaat’ noemde. Doel van de inzamelactie is om deze rectificatie te voorkomen. Hiervoor moet de dwangsom bijeen worden gebracht. Als Oppenheimer - en de uitgever van huis-aan-huisblad De Ster waarin de cartoon verscheen - niet rectificeren, moeten zij vijfhonderd euro per dag aan Hiddema betalen, oplopend tot 25.000 euro.

Oppenheimer plaatste op de dag van de uitspraak al een ‘rectificatie’:

Twitter avatar RLOppenheimer Ruben L. Oppenheimer Rectificatie van de rectificatie: had dan helemaal niemand gezien dat er homoseskuele stond? ;) http://t.co/IQBFf2q8yH

Van Lingen zei op BNR:

“De krantenuitgever zei tegen mij (maar niet hardop) dat hij niet wil rectificeren om principiële redenen, maar de boete niet te kunnen betalen. Dus we zijn nu een crowdfundingcampagne aan het regelen om te kijken of we die 25.000 euro bij elkaar kunnen krijgen. Laten we het vrije woord een handje helpen om die 25.000 euro bij elkaar te rapen met z’n allen.”

Ter plekke sloot sloot Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws, zich bij hem aan.

Oppenheimer is blij met de steun:

“Ik had eigenlijk net besloten om wel te rectificeren. Maar nu moet ik weer overleggen met mijn advocaat. Wordt vervolgd.”

    • Wilfred Takken