Ingenieurs van Arcadis doen aandelenemissie

Arcadis heeft voor een fors bedrag nieuwe aandelen verkocht. Beleggers zijn blij met het bedrijf dat snel groeit én financieel sterk blijft.

Ingenieursbureau is gewild bij beleggers
Ingenieursbureau is gewild bij beleggers

Ingenieursbureau Arcadis heeft met succes voor 174 miljoen euro nieuwe aandelen uitgegeven. Het bedrijf heeft dat gedaan om een recente overname mee te betalen. Vanochtend zijn ruim 7,5 miljoen nieuwe aandelen verkocht aan professionele beleggers.

Arcadis (door recente overnames op weg naar 3 miljard omzet, 28.000 werknemers) is gespecialiseerd in advies over en ontwikkeling van grootschalige infrastructurele projecten. Het begeleidde bijvoorbeeld de ingrijpende verbouwing van het Centraal Station in Rotterdam.

De onderneming profiteert in zekere zin van de klimaatverandering. Het bedrijf heeft grote opdrachten in New Orleans en New York gekregen na de overstromingen en stormen die die steden troffen.

Met het vanmorgen opgehaalde bedrag wordt een deel van het overbruggingskrediet afgelost dat nodig was voor de recente aankoop van de Britse concurrent Hyder. Dat bedrijf, met vestigingen in Europa, Midden-Oosten en Azië, resulteert erin dat Arcadis 20 procent groeit. Het concern stoot nu door de grens van 3 miljard euro.

Slechts 10 procent van het personeel werkt in Nederland, de rest bij buitenlandse vestigingen. Het bedrijf wordt inmiddels ook geleid door een buitenlander. Sinds begin 2012 is Neil McArthur, een Schot, bestuursvoorzitter. In de vijfkoppige raad van bestuur zitten naast hem nog een Duitser, een Amerikaan en twee Nederlanders.

Vooral in de VS is het bedrijf sterk vertegenwoordigd. Daar werken ruim 6.000 medewerkers. De internationale groeistrategie van Arcadis gaat gepaard met een voorzichtige financiering. Dat is een belangrijke reden waarom het bedrijf niet alleen met geleend geld acquisities pleegt maar daarvoor ook het kapitaal versterkt door bij beleggers geld op te halen.

De ruim 7,5 miljoen aandelen zijn geplaatst tegen een koers van 23 euro, ruim 5 procent onder de slotkoers van gisteren. Het aandeel noteerde rond het middaguur een half procent lager op 23,83 euro. Daarmee is het bedrijf 1,8 miljard euro waard op de beurs.

Eind oktober maakt Arcadis zijn cijfers over het derde kwartaal bekend. Het bedrijf claimt dat de orderportefeuille een recordomvang heeft bereikt nadat het een aantal grote contracten heeft afgesloten.

Voor het lopende jaar verwacht Arcadis een 10 procent hogere winst te behalen. Het bedrijf zegt dat 4 procent van de winstgroei op het conto komt van gekochte bedrijven. De rest van de winstgroei gebeurt op eigen kracht.

Arcadis werd in 1888 opgericht onder de naam Heidemaatschappij met als doel ontginning van woeste gronden. Die naam werd later kortweg Heidemij. Sinds 1997 is de naam Arcadis gekozen.