Hij zat er laconiek bij

Voor het eerst openbaarde ex-topambtenaar Joris Demmink zich in een rechtszaal tegen aantijgingen van ontucht met minderjarigen.

Een verkeersbord in Haren, met daarop een afbeelding van ex-topambtenaar Demmink. Gisteren was er een nieuwe zitting in de rechtszaak tegen hem. Foto Kees van de Veen

Alsof hij slechts een bekeuring wegens foutparkeren aanvecht. Zo ogenschijnlijk laconiek zit de 66-jarige, voormalige hoogste justitiële ambtenaar Joris Demmink tegenover drie magistraten in de Rotterdamse rechtbank. De armen houdt hij onveranderlijk voor de borst gevouwen. Af en toe souffleert Demmink zijn advocaat Harro Knijff of glimlacht. Niets wijst erop dat hier een man zit die zijn reputatie probeert te redden omdat het Algemeen Dagblad hem, zoals Knijff het noemde, heeft afgeschilderd „als een ongelooflijk vieze meneer die met jonge jongens aan de slag ging”. Ik heb „een dikke huid”, zegt Demmink na afloop schouderophalend.

Al vijftien jaar doen hardnekkige geruchten de ronde over de pedoseksuele activiteiten van Demmink. Nooit volgde er een publieke reactie van de man die van 2002 tot zijn pensioen in 2012 de secretaris-generaal was van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tot gisteren. Demmink zei „parallelle werelden” waar te nemen. De realiteit waarin „ik mezelf terug vind” en de werkelijkheid die hem steeds vaker uit de media tegemoet waait en waarin hij steevast ontucht pleegt met minderjarigen.

Jarenlang liet Demmink alle publiciteit goeddeels onbesproken. Dat veranderde toen het AD op 6 oktober 2012 opende met de kop: ‘Justitiebaas had contact met pooier van jongetjes’. Het dagblad citeerde anonieme getuigen die vertelden dat Demmink begin jaren tachtig contacten onderhield met de Haagse pooier van minderjarige jongens, Dick Willard. „Opeens werd er een compleet nieuwe fantasiewereld gepresenteerd”, zei Demmink. Hij zou zijn opgetrokken met een pooier „waarvan ik van mijn levensdagen niet had gehoord. Toen dacht ik: dit moet maar een keer afgelopen zijn”.

Smartengeld

Honderdduizend euro smartengeld en rectificatie eist Demmink van het AD. Advocaat Olaf Trojan van het AD legde gisteren uit dat verslaggever Koen Voskuil van het dagblad meer dan een jaar heeft gewerkt aan het artikel. De krant had volgens hem „op zorgvuldige wijze invulling gegeven aan haar taak als publieke waakhond”. Het is mede aan het AD te danken dat er nu een strafrechtelijk onderzoek loopt tegen Demmink wegens verkrachting, aldus Trojan.

Knijff verwierp de verdediging van het AD dat de krant niet heeft geschreven dat Demmink seks met jongetjes had. Er stond slechts dat Demmink contacten had met een pooier van kinderen. De suggestie van de kop was volgens Knijff heel duidelijk dat er sprake was van pedoseksuele contacten „en niet dat Demmink er enkel op de thee is geweest”.

Volgens Knijff heeft het AD zich „in haar scoringsdrift verlaten op zwaar criminele en anonieme bronnen”. De belangrijkste bron werd door de krant omschreven als „de leider van een Haagse hasjbende”. Die anonieme bron, die zich inmiddels bekend heeft gemaakt als de in 1965 geboren John Sloof en gisteren in de zaal zat, zegt ook een overheidspasje van Demmink te hebben gezien in een homosauna waarop stond dat hij bij Defensie werkte. Dat was voor 1982. Knijff wees erop dat de getuige toen hooguit 17 jaar kon zijn geweest. Die leeftijd had het AD in het artikel niet gemeld. Sloof zegt in de krant dat „mijn mensen” Demmink observeerden. Nogal krasse taal voor een tiener, aldus Knijff, die er ook nog op wees dat Sloof in een eerder AD-artikel niet als handelaar in hasj maar als een tot 10 jaar cel veroordeelde handelaar in cocaïne (1.200 kilo) was omschreven.

Namens de stichting De Roestige Spijker – die ijvert voor berechting van Demmink en zich heeft gevoegd in deze procedure – zei advocaat Matthijs Kaaks dat de eisen van de voormalige topambtenaar door de feiten zijn achterhaald. De reputatie van Demmink is vooral aangetast door besluit van het hof in Arnhem dit jaar dat de voormalige secretaris-generaal strafrechtelijk moet worden vervolgd op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens.

Geen goed onderzoek

De kwestie Demmink is volgens Kaaks „een veenbrand” die maar blijft oplaaien omdat de Staat jarenlang heeft nagelaten degelijk onderzoek te doen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) maakt zich volgens Kaaks schuldig aan klassenjustitie. „Als de paus net zo had opgetreden tegenover zijn medewerkers als Opstelten tegenover zijn hoogste ambtenaar waren alle kerken leeggelopen”, zei Kaaks.

De president van de rechtbank Pauline Hofmeijer-Rutten wilde van Demmink weten hoe hij zijn schade van 100.000 euro heeft berekend. Dat was volgens Knijff vooral een symbolisch bedrag. Demmink zal dat geld „niet in zijn eigen portemonnee stoppen”, aldus de advocaat „maar er een verstandige bestemming voor zoeken”. De rechter bood nog aan dat het AD misschien de kolommen van de krant kon openstellen voor Demmink zodat hij een en ander kan rechtzetten, maar daar voelde de beklaagde niets voor. De rechtbank zal op 16 december uitspraak doen.

    • Marcel Haenen