Grootste non-fictieprijs van Groot-Brittannië voor Helen MacDonald

Schrijver en historicus Helen Macdonald heeft vanavond de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction 2014 gewonnen, de grootste non-fictieprijs van Groot-Brittannië. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

MacDonald wint de prijs met H is For Hawk, een autobiografie over hoe de dood van haar vader MacDonald dwong een jeugddroom na te jagen: het worden van valkenier. De jury noemt het boek ‘uniek’:

‘Het boek is een ongekend oprecht verslag van MacDonalds rouwproces en de zware weg naar het valkenierschap. Tegelijkertijd is het boek een caleidoscopische biografie van de briljante en getroebleerde schrijver T.H. White.’

Naast MacDonald waren ook de volgende vijf auteur genomineerd voor de Samuel Johnson Prize: John Campbell met Roy Jenkins, Marion Coutts met The Iceberg, Greg Grandin met The Empire of Necessity, Alison Light met Common People, Fig Tree en Caroline Moorehead met Village of Secrets: Defying the Nazis in Vichy France.

Het is voor het eerst dat een autobiografie de Samuel Johnson Prize wint. De prijs, waar 25.000 euro aan is verbonden, werd voor het eerst in 1999 uitgereikt.

    • Roderick Nieuwenhuis