Gemeenten willen miljoenen bezuinigen op wegen

Medewerkers van Rijkswaterstaat herstellen de schade die is ontstaan aan de vangrail op de A16, september 2014.
Medewerkers van Rijkswaterstaat herstellen de schade die is ontstaan aan de vangrail op de A16, september 2014. Foto ANP / Marco de Swart

Gemeenten zijn van plan komend jaar miljoenen te bezuinigen op het onderhoud van wegen. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur.

Forse bezuinigingen

Van de 197 gemeenten die reageerden, willen er minstens 42 bezuinigen. Bij een aantal gemeenten gaat het om flinke bedragen. Zo is Leiden van plan om 2,6 miljoen euro minder uit te geven, Nijmegen 1,3 miljoen euro, Venlo 810.000 euro en Haarlem gaat 700.000 euro minder besteden.

Wie betaalt, bepaalt?

Gemeenten beheren samen negentig procent van alle wegen in Nederland. In Haarlem betekenen de bezuinigingen dat de gemeente het kwaliteitsniveau van de wegen moet verlagen. Haarlemse wethouder Cora-Yfke Sikkema zegt tegen het televisieprogramma:

“We moeten in Haarlem tien miljoen euro bezuinigen. Dat is gewoon heel veel en er is weinig vlees op het bot. En dan zijn beheer en onderhoud van wegen een aspect van de bezuinigingen.”

En dat heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, zegt dat de bezuinigingen slecht zijn voor de werkgelegenheid in de bouwsector en ook effect hebben op de economie in het algemeen.

“Een goed investeringsklimaat is gekoppeld aan een goede infrastructuur. Deze bezuinigingen hebben een negatief effect op gemeenten en zullen het economische herstel temperen.”

Ook waarschuwt hij voor de gevolgen op lange termijn: weinig onderhoud plegen lijkt nu goedkoop, maar zal duurkoop blijken te zijn.

    • Carlijn Vis