Oost-Europeaan ontloopt politie simpel met nieuwe identiteit

Bij de politie bekende criminele Oost-Europeanen blijven in Nederland uit het zicht van de autoriteiten door in eigen land van identiteit te wisselen, en zich onder hun nieuwe identiteit weer in Nederland te melden. Dat beschrijft de politie in een intern rapport waarover RTL4 gisteren berichtte. Op deze manier kunnen ze ook telkens opnieuw een beroep doen op sociale voorzieningen als bijstand en huurtoeslag.

De politie onderzoekt hoe vaak dit gebeurt. In de landelijke database voor vreemdelingen heeft ze in bijna 50.000 gevallen opvallende overeenkomsten gevonden in geboorteplaatsen en -data.

In Roemenië, Montenegro, Kroatië, Bosnïe-Herzegovina, Macedonië, Servië, Albanië, Georgië, Kosovo en Oekraïne kunnen burgers relatief makkelijk „meerdere malen” hun voor- en achternaam laten wijzigen, constateert de politie. Ze houden daarbij wel hetzelfde persoonsnummer en dezelfde geboortedatum.

Volgens de politie is het niet mogelijk deze fraudemogelijkheid met de reguliere controle en registratie op te lossen. Het niet-Nederlandse persoonsnummer is bijvoorbeeld niet in Nederlandse overheidssystemen opgenomen. Ook ontbreekt een overzicht van identiteitsdocumenten die ongeldig worden door een naamwisseling. De politie pleit ervoor de persoonsnummers in politie- en vreemdelingenregistraties op te nemen en Oost-Europese landen te vragen informatie over identiteitswisseling te delen.

Kamerleden van D66 en CDA hebben verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) opheldering gevraagd. Gerard Schouw (D66): „Dit had heel snel aangepakt moeten worden. We gaan de minister vragen waarom er geen actie is ondernomen om dit soort fraude te voorkomen.” Hij vindt dat gemeenten eerder voor de mogelijke fraude hadden moeten worden gewaarschuwd. Peter Oskam (CDA) dringt er bij het kabinet op aan beter met andere landen samen te werken om deze fraude te voorkomen.