Utopia stopt in VS na tegenvallende kijkcijfers

Utopia wordt vanwege tegenvallende kijkcijfers niet meer uitgezonden in de Verenigde Staten. De realityshow van producent Talpa van John de Mol was sinds 7 september te zien bij zender Fox. De uitzending van vrijdag was de laatste, zo maakte de zender gisteren bekend.

De oorzaak ligt in tegenvallende kijkcijfers. De eerste uitzending van Utopia in de Verenigde Staten werd door 4,6 miljoen mensen bekeken, de laatste aflevering trok slechts 1,5 miljoen kijkers.

Het programma zou in de VS – naast livefeeds op internet – eerst twee keer per week worden uitgezonden, maar dit werd binnen korte tijd teruggebracht naar één keer per week. Talpa liet gisteren weten niet te verwachten dat het programma nog terugkeert op de Amerikaanse televisie.

In Nederland heeft Utopia zich ontwikkeld tot vast ‘anker’ van het nieuwe SBS 6. Het programma, waarin vijftien ‘Utopianen’ in een loods in Laren bouwen aan de ideale samenleving, trekt een constante groep kijkers: tussen de 600.000 en 700.000 per aflevering. Daarmee is het programma één van de succesnummers van de zender, tevens mede-eigendom van John de Mol.

Ook heeft de producent Utopia inmiddels aan tal van andere landen verkocht. Vorige week ging Utopia in Turkije (TV8) van start. Binnenkort volgen uitzendingen in Duitsland (Sat.1) en Roemenië (Prima).