Er is leven na de KLM: nog 34 jaar bij het IOC

None

Camiel Eurlings werd eerder dit jaar door bijna duizend zakenlieden uitgeroepen tot de „meest inspirerende bestuurder van 2014”. Dat sloeg niet op zijn prestaties als bestuurslid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Met dit succes werd de president-directeur, sinds medio 2013, van de KLM geroemd. De deelnemers aan deze enquête van MT Magazine gaven hem meer stemmen dan Frans van Houten (Philips) en Dick Boer (Ahold) die respectievelijk met zilver en brons genoegen moesten nemen.

Een half jaar later werd Eurlings als topman van de KLM aan de kant geschoven, en dus weten wij nu: je kunt beter de Gouden Bal winnen dan kwalificaties meekrijgen (in die enquête) als ‘moderne denker’, ‘kort op de business’ en ‘resultaat gericht’. Een paar dagen later zei Eurlings in MT Magazine zich bij KLM, waar volgens hem een „clubgevoel” heerst, „onderdeel van een familie” te voelen.

Zelfs als IOC’er had Eurlings die familie weten te dienen, naar eigen zeggen. Op de jaarvergadering van het IOC in Buenos Aires, ruim een jaar geleden, kwam hij in de wandelgangen wat Argentijnse functionarissen tegen, met als resultaat onder meer dat de KLM voortaan via Argentinië kan doorvliegen naar Chili. „Op deze wijze kan ik mijn werk voor de KLM en het IOC uitstekend combineren”, liet Eurlings het personeel van de KLM toen trots weten.

Het heeft de smet op zijn loopbaan niet voorkomen.

Het voordeel van zijn vroegtijdige congé bij de luchtvaartmaatschappij is dat Eurlings nu alle tijd heeft voor het IOC. Al weten ze dat in het hoofdkwartier van de olympische organisatie in Lausanne misschien nog niet allemaal. Vanochtend stond er op de website van het IOC bij de cv van Eurlings nog altijd ‘ 2013-present’ achter zijn functie als CEO van KLM Royal Dutch Airlines. Het is natuurlijk ook geen vrolijke boodschap, omdat de politieke en zakelijke ervaring waarop hij kon bogen belangrijke argumenten waren voor zijn voordracht tot IOC-lid. Zijn voorganger, kroonprins (toen nog) Willem-Alexander en Hein Verbruggen, erelid van het IOC, hebben zich er nog intensief mee bemoeid. Zij schreven in een interne brief dat er iemand moest komen die voldoende tijd zou moeten krijgen „om stapsgewijs een loopbaan binnen het IOC te kunnen opbouwen, zodat tegen de tijd dat een olympische kandidatuur [van Nederland] zou gaan spelen, hij een stevige positie heeft binnen de organisatie”. Wel jammer dat er vervolgens een kabinet aantrad dat er voorlopig niets in ziet om de Olympische Spelen in Nederland te houden.

Intussen heeft Eurlings wel een paar aardige functies gekregen bij het IOC. Zoals het lidmaatschap van de belangrijke financiële commissie, dat hij deelt met de Singaporese zakenman en oud-diplomaat Ser Miang Ng, de Belgische topman Pierre-Olivier Beckers (ex-Delhaize) en de doorgewinterde Amerikaanse IOC-bestuurster Anita DeFrantz, oud- roeister, voorvechtster van vrouwenboksen op de Spelen.

Er is dus leven na de KLM. Op het komende IOC-congres, in december in Monaco – het lukt het IOC altijd weer om achterstandswijken te mijden voor zijn vergaderingen – staat een verhoging van de leeftijdsgrens voor bestuurders op de agenda, van 70 naar 75. Eurlings is nu 41. Met een beetje geluk kan hij dus tot 2048 lid van het IOC blijven. Dat jaar worden de prinsesjes van Oranje 45, 43, en 41 jaar. Ze kunnen niet allemaal koningin worden. Papa is erelid van het IOC. Daar zijn ze niet vies van wat adel in de gelederen. Er moet dan dus iets te regelen zijn.

In deze column werd vorige week gemeld dat de Amerikaan Jim Thorpe op de Olympische Spelen van 1912 goud had gewonnen op de moderne vijfkamp (vijf verschillende sporten). Het betrof echter de vijfkamp met louter atletiekonderdelen, die toen nog bestond.

    • John Kroon