Help België de winter door, kook vaker een eenpansgerecht

Vandaag is er in België geen reden tot zorg. Het weerbericht meldde dat er geen kans is op stroomuitval. Tijdens het weerbericht op het Belgische journaal zal deze winter naast de kans op sneeuw ook de kans op ‘afschakeling’ worden gemeld.

In België hoeft maar weinig te gebeuren of er is een tekort aan stroom, vooral tussen vijf uur ’s middags en acht uur ’s avonds. Dat heeft te maken met problemen met een van de kernreactoren in Doel, die waarschijnlijk tot het eind van het jaar uitgeschakeld blijft. Eerder werd ook al een kernreactor van het net gehaald, de totale capaciteit van de Belgische kerncentrales is daardoor bijna gehalveerd.

Niet alleen het journaal meldt de energieverwachting van de komende 24 uur. Ook op de speciale website offon.be wordt de beschikbaarheid bijgehouden. Het is ook een ‘bewustwordingscampagne’. Op de website wordt het publiek opgeroepen om zelf mee te helpen het risico op tekorten te verkleinen: kook eens wat vaker een eenpansmaaltijd, zet de wasmachine op koud en gebruik de wasdroger zo min mogelijk.

Ook adviseert de website om de oven tijdens het koken niet steeds open te doen, want dan verlies je veel energie. Hetzelfde geldt voor de deur van de koelkast.

De Belgische overheid heeft plannen klaarliggen voor als er een serieus tekort dreigt. Dan zal in vooraf vastgestelde regio’s de stroom worden uitgeschakeld. „Concreet wordt België verdeeld in zes schijven”, meldt de website offon. In principe wordt bij afschakeling de stroomvoorziening van één schijf tijdelijk onderbroken.

De verantwoordelijk minister, Annemie Turtelboom, zegt dat er van „paniekvoetbal” geen sprake is. „Ik zeg daarmee misschien iets gevaarlijks, maar ik maak me er eigenlijk niet zoveel zorgen over. Al ben ik er natuurlijk wel constant mee bezig”, aldus de minister.