Een gelijkwaardig balkon

Een balkon of tuin op het zuiden is in het verkooppraatje van makelaars standaard een pluspunt. Maar over de WOZ-waarde van een huis zegt het niets.

De eigenaar van een appartement in het complex Markiezenhof in Den Bosch is het niet eens met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld voor zijn appartement met balkon: 184.000 euro voor 2013.

Veel te hoog, vindt de eigenaar, die zelf circa 165.000 euro in gedachten had. Hij tekent bezwaar aan en gaat uiteindelijk in beroep bij de rechtbank Oost-Brabant. De gemeente Den Bosch verdedigt zich met een taxatierapport waaruit een waarde van 186.000 euro blijkt. Het appartement is daarvoor vergeleken met appartementen in hetzelfde complex die de voorgaande jaren zijn verkocht.

Volgens de eigenaar zijn de appartementen helemaal niet vergelijkbaar, omdat zijn appartement als enige een balkon op het noorden heeft. Hij zit dus de hele dag in de schaduw, een duidelijk minpunt. Dit zou ook blijken uit het prijsverschil van nieuwbouwappartementen in dezelfde wijk. Appartementen aan de zonkant zijn bijna 3 procent duurder dan die aan de schaduwkant.

Maar de rechtbank ziet het anders. Voor de één is een balkon op het noorden iets positiefs, voor de andere iets negatiefs, aldus de rechter. De prijsverschillen in de andere complexen kunnen bovendien ook worden toegeschreven aan andere factoren, zoals het uitzicht of de rustige ligging. De man zal de WOZ-waarde moeten accepteren.