Ed Sheeran in de Ziggo Dome was ‘uitzonderlijk gewoon’, en dat is goed

In een uitverkocht Ziggo Dome trad gisteren de Britse singer-songwriter Ed Sheeran op. En dat deed hij op een klein smetje na tot groot genoegen van het jonge publiek én de recensenten. Lees hier de recensies.

Het moet schrikken zijn geweest, gisteravond in de Ziggo Dome. Als Ed Sheeran midden in zijn nummer ‘Bloodstream’ zit, valt plots het geluid uit. Even lijkt het ingestudeerd, maar als Sheeran van het podium verdwijnt en ook een materiaalman zijn gitaar meeneemt lijkt het alsof zijn concert erop zit. Gelukkig blijkt het vals alarm: na een paar minuten keert de jonge roodharige Brit terug met excuses en zet hij zonder probleem het optreden voort.

Twitter avatar giel3fm giel3fm Haha WOW 1 man en zo’n wall of sound dat het geluid eruit knalt 😁 even geduld aub @ZiggoDome @edsheeran al 5 min stil http://t.co/Ppl5wgMeWC

Aftrap Europese tour

Het is de eerste keer dat Sheeran in Nederland optreedt sinds de release van zijn nieuwe album X, en bovendien de aftrap van zijn Europese tour. De 23-jarige singer-songwriter uit Halifax brak in 2011 door met zijn single ‘The A Team‘ van het album +, waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. Vorig jaar had Sheeran een hit met ‘I See Fire‘, dat speciaal werd opgenomen voor de aftiteling van de tweede Hobbit-film. Dit jaar kwam het tweede album X uit, waar inmiddels meer dan 600.000 over de toonbank zijn gegaan.

NRC was erbij en zag hem in zijn eentje - met enkel een gitaar - het effect van een hele band opwekken. Recensent Hester Carvalho geeft hem drie ballen:

“Het blijft een bijzonder beeld: het uitverkochte Ziggo Dome gevuld met 17.000 mensen, met op het podium slechts één man en twee microfoons (eentje voor stemeffect). Ed Sheeran - een jonge, roodharige versie van Jamie Oliver - blinkt uit in gewoon-doen; als Sheeran live zingt is het alsof hij in de plaatselijke pub naast de jukebox staat, ook als hij op Pinkpop voor 60.000 man speelt, zoals afgelopen juni. Hij is ontspannen, losjes en zonder opsmuk. Hij is uitzonderlijk gewoon.”

Lees de volledige recensie (€) van Hester Carvalho in NRC Handelsblad

Nu.nl: ‘Niet meer nodig dan gitaar en loopstation’

Het was de eerste keer dat Sheeran optrad in de Ziggo Dome. Maar de grootte van de zaal zal hem niet zenuwachtig gemaakt hebben. Zo trad hij op dezelfde manier al op tijdens Pinkpop, Lowlands en in de Heineken Music Hall, en met succes. Nu.nl weet wel waarom:

“Uiteindelijk draait het allemaal om Sheerans liedjes. [...] De vakkundigheid waarmee Sheeran de liedjes opbouwt en de intensiteit waarmee hij ze uitvoert, met I See Fire als een van de absolute hoogtepunten, maken dat hij ook niet meer nodig heeft dan enkel zijn gitaar en zijn loopstation.”

Het Parool: ‘Prille stembandjes aan flarden’

Het publiek, met een ruime vertegenwoordiging van meisjes in hun tienerjaren, is idolaat van Sheeran. Tijdens zijn hit ‘The A Team’ moet de beveiliging zelfs een aantal keer een meisje wegdragen. Dat is aan de ene kant begrijpelijk, aan de andere kant wekt het verwondering, schrijft Het Parool:

“Sheerans akoestische liedjes zijn weliswaar weekhartig en handelen voornamelijk niet al te poëtisch over de liefde, maar je zou denken dat een doorsnee dertienjarig meisje haar zakgeld liever uitgeeft aan een kaartje voor Bieber of One Direction dan voor de eenvoudige, soms zelfs wat saaie liedjes van Sheeran.

Dat is dus niet zo, en om één en ander kracht bij te zetten worden de prille stembandjes om de haverklap aan flarden gegild.”

Twitter avatar jasxxv Man I can't wait to find someone actually worth my time Bc damn too much of my time has been wasted

Muziek.nl: ‘Zonde, al dat meezingen’

Ook online magazine Muziek.nl ziet wel dat Ed Sheeran inmiddels de status van popidool heeft. Toch vinden ze daar al die meezingers ook een beetje zonde:

“De Brit heeft sinds zijn doorbraak al veel succesnummers gehad. Ook de bezoekers die niet zijn albums grijsdraaien, kunnen tijdens de show veel meezingen. Dat gaat wel ten koste van een aantal mooie tracks van het laatste album X.”

    • Sam de Voogt