2Doc: Mariënborn - 25 jaar na de Muur

None

NPO 2, 23.00-00.00u.

Mariënborn, een dorpje in het midden van Duitsland, was ten tijde van de Koude Oorlog wereldberoemd. Het gehucht lag op de grens tussen Oost en West en diende decennialang als de belangrijkste en meest beveiligde grensovergang in het

IJzeren Gordijn. Veel mensen werkten hier, soms (nood-)gedwongen, voor ‘het systeem’ als Stasi-officier, douanier of serveerster. In deze hermetisch afgesloten grensplaats, waar geen buitenstaander mocht komen, smeedden de dorpelingen een hechte gemeenschap. Tegelijk wist iedereen dat niemand echt te vertrouwen was. Zelfs vrienden konden verraders zijn. Bijna 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur – waar deze week veel aandacht voor is op radio en tv – laat deze documentaire van regisseur Sabine König zien hoe de inwoners van Mariënborn worden achtervolgd door het verleden. Gevoelens van schuld, spijt en melancholie naar het vroegere gemeenschapsgevoel wisselen elkaar af. Ondertussen wordt de gemeenschap overspoeld door bezoekers van buitenaf. Toeristen stellen lastige vragen en bedevaarders zoeken genezing bij de Maria-bron in het dorp. König vertelt het verhaal van een gesloten gemeenschap die zich poogt te verzoenen met het verleden.