Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Facebook helpt reclamemakers betere reclames te bedenken

Irritant, lelijk en soms ronduit beledigend. Dat is hoe de gemiddelde gebruiker van Facebook denkt over reclames op het sociale netwerk. Volgens het Financieel Dagblad probeert de site hier verandering in te brengen. Hoe? Facebook is een charme offensief begonnen en probeert reclamemakers te helpen bij het maken van betere advertenties voor het netwerk.

Zelfs Mark D’Arcy, de chief creative officer van Facebook die even in Amsterdam was, meent dat ‘niemand zit te wachten op saaie, irritante of storende commerciële berichten in zijn newsfeed’. Daarom geeft hij leiding aan een kleine honderd medewerkers, waarvan er ook een aantal in Amsterdam zitten, die reclamemakers moeten helpen creatievere uitingen te maken die beter bij de site passen. Iets dat nodig is, zegt hij. “We bestaan pas tien jaar.”

Facebook is, ondanks dat veel gebruikers vaak klagen over de reclame-uitingen, wel een aantrekkelijk platform voor adverteerders. De tarieven zijn interessant en de resultaten goed. Wat de perfecte reclame voor Facebook is, kan D’Arcy ook niet zeggen, dat is voor iedere gebruiker anders. De een z’n spam is de ander z’n relevante advertentie. “Vergelijk het met onkruid. Dat zijn planten die op de verkeerde plek staan.”

Bezit het grootste woonhuis van Europa voor maar 7 miljoen pond

Het grootste woonhuis van Europa gaat in de verkoop. De Volkskrant schrijft over Wentworth Woodhouse, het huis waar Jane Austen haar Mr. Darcy ontmoette, dat voor zeven miljoen pond op de markt komt.

En wat voor een huis. De voorkant van het huis in het Engelse South Yorkshire is 180 meter lang. Het woonoppervlak telt 23.000 vierkante meter en er zijn 365 kamers - voor elke nacht een kamer, schrijft de krant. “Een vleugel ligt zo ver weg dat het The Village wordt genoemd. In de Victoriaanse hoogtijdagen kregen bezoekers een emmer gekleurde confetti zodat ze een Hans & Grietje-achtig spoor konden leggen naar hun slaapkamers.”

Wentworth Woodhouse heeft talloze bekende bewoners gehad, waaronder de tweede Markies van Rockingham en de Fitzwilliam-familie, en er werden al meerdere films en series opgenomen. Een aardig stukje historie dus, voor 7 miljoen pond, maar dat is niet alles zo schrijft de Daily Mail. Want de nieuwe eigenaar krijgt ook een enorme rekening van zo’n 42 miljoen pond om het huis op te knappen. Het huis heeft namelijk flink veel schade opgelopen door mijnbouw in de regio.

Getergde oppositie bij behandeling leenstelsel

De basisbeurs is dood, leve het leenstelsel. Vandaag en morgen behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de hervorming van de studiefinanciering. nrc.next schrijft over de belangrijkste onderwijshervorming van deze regeerperiode, vormgegeven door de PvdA en VVD en gesteund door GroenLinks en D66. Dankzij die steun is er ook in de Eerste Kamer een meerderheid voor het plan.

Het nieuwe leenstelsel is door minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) met zo’n vreselijke haast op de agenda gezet, dat de partijen die tegen zijn vandaag en morgen “getergd achter het katheder zal staan”, aldus de krant. Al wordt verwacht dat er behalve vuurwerk niks nieuws uit de behandeling zal komen.

De studiefinanciering zoals we hem nu kennen - een basisbeurs van 279 euro voor uitwonenden en 100 euro voor thuiswonenden – verdwijnt vanaf volgend schooljaar. Vanaf 2015 moeten studenten het bedrag lenen. Iets waar de overige partijen en studentenbonden fel tegen zijn. Een leenstelsel zou volgens hen de toegankelijkheid van het hoger onderwijs aanzienlijk verminderen.

    • Anke Meijer