Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Leeftijdskorting, zorgkorting, een gratis montuur: een bril zónder korting kopen is haast onmogelijk. De vier grootste optiekketens van Nederland - Pearle, Eye Wish, Hans Anders en Specsavers - zijn met een prijzenoorlog bezig.

Airbnb doet het met de hotelmarkt, Uber met de taximarkt. En nu is er Helpling: voor 13,90 euro per uur een schoonmaker huren. NRC Q interviewt mede-oprichter Benedikt Franke.

Is er hoop voor de vitaminen van DSM? Duitse concurrent Evonik zou het Nederlandse chemiebedrijf willen overnemen. Twee redenen waarom het dat moet doen, en één waarom niet.

Het is een slecht jaar voor de muziekindustrie - in de VS heeft nog maar één album de platinastatus bereikt. Een absoluut dieptepunt.

Poldernieuws

Reclames op Facebook zijn vaak lelijk en soms beledigend. Daarom wil het sociale netwerk adverteerders helpen betere uitingen te verzinnen, aldus het FD.

Het grootste woonhuis van Europa, Wentworth Woodhouse, heeft 365 kamers en een voorpui van 180 meter. Het staat te koop, schrijft de Volkskrant. Voor maar 7 miljoen pond.

De basisbeurs is dood, leve het leenstelsel. nrc.next schrijft over het wetsvoorstel dat vandaag wordt besproken in de Tweede Kamer.

While you were sleeping… in the US

Airbnb-concurrent HomeAway klaagt San Francisco aan vanwege hun recent aangenomen ‘Airbnb-wet’. En niet alleen vanwege de naam, schrijft ValleyWag.

Taylor Swift is de belangrijkste artiest van dit moment, kopt Quartz. Haar keuze om haar muziek uit Spotify te halen is dan ook een groots statement.

Het gaat niet zo goed met Sprint, maakt The Wall Street Journal op uit de kwartaalcijfers van de telefoonmaatschappij.

While you were sleeping… in Asia

Wil de Chinese president Xi Jinping Taiwan paaien met een vrijhandelszone, vraagt Asia Nikkei Review zich tussen de regels door af.

Qantas Airways kan op veel bezuinigen, maar niet op een CEO. Die is hard nodig na het aangekondigde vertrek van Stefan Pichler, schrijft The Sydney Morning Herald.

De Bank of Yokohama en de Higashi-Nippon Bank willen fuseren, meldt Asia Nikkei Review. Dat zou de grootste regionale bank van Japan opleveren.

NRC Q’s citaat van de dag

“Die studenten vermijden we hoor. De grootste afnemers zijn families met kinderen die niet drie of vier uur willen schoonmaken in het weekend, stelletjes en alleenstaanden die veel werken.” - Benedikt Franke, mede-oprichter Helpling

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q