Celstraf van drie jaar geëist tegen Syriëganger

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft drie jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen Syriëganger Maher H.. Tegen Shukri F., die verdacht wordt van het ronselen van zes personen voor de heilige oorlog in Syrië, eist het OM vier jaar cel.

Voorzitter van de rechtbank R. Elkerbout tijdens de rechtszaak tegen Maher H.. Het Openbaar Ministerie verdenkt jihadstrijder H. van terroristische samenspanning.
Voorzitter van de rechtbank R. Elkerbout tijdens de rechtszaak tegen Maher H.. Het Openbaar Ministerie verdenkt jihadstrijder H. van terroristische samenspanning. Foto ANP/Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft drie jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen Syriëganger Maher H. Tegen Shukri F., die verdacht wordt van het ronselen van zes personen voor de oorlog in Syrië, eist het OM vier jaar cel.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim OM eist 3jr cel tegen Syriëganger Maher H. En 4jr tegen vermeend ronselaar Shukri F. Onvoorwaardelijk.

De 20-jarige Maher H. reisde vorig jaar af naar Syrië, volgens het Openbaar Ministerie om deel te nemen aan de gewapende strijd die daar woedt tussen rebellen en het regeringsleger. Het OM stelt dat H. heeft samengespannen tot moord of doodslag vanuit een terroristisch motief. Ook zou hij via chatberichten en op internet anderen hebben opgeroepen om naar Syrië te gaan. H. stelt zelf dat hij alleen humanitaire hulp heeft verricht.

Het proces tegen H. is belangrijk, omdat duidelijk zal worden hoe de rechter denkt over de strafbaarheid van het deelnemen (€) aan gevechten in Syrië. Maher H. was de eerste teruggekeerde Syriëganger die in Nederland terechtstaat. De rechtbank in Den Haag doet op 1 december uitspraak. Dan volgt ook het vonnis tegen een derde verdachte, Imad el O. Tegen hem is een werkstraf van 240 uur geëist omdat hij een 16-jarige meisje zou hebben geronseld.

De drie zijn niet de enigen die zijn opgepakt. In september werd er een 29-jarige man uit Den Haag aangehouden die “onder de vlag van een terroristische organisatie” aan de oorlog in Syrië zou hebben deelgenomen. De man wordt ook verdacht van het verspreiden van tot terreur opruiende teksten.

Ook mensen die plannen hebben om daarheen te reizen worden aangepakt. Eind september waren door Justitie al 49 paspoorten ingenomen van jihadstrijders met uitreisplannen naar de regio in het Midden-Oosten. In augustus werden vier inwoners van Huizen aangehouden die op het punt zouden hebben gestaan om naar Syrië te gaan. De twee stellen van tussen de 30 en 34 jaar hebben toen een weekend doorgebracht in een politiecel.