Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Burgemeester Iguala opgepakt voor vermissing Mexicaanse studenten

De politie in Mexico heeft de burgemeester van Iguala, het stadje waar in september 43 studenten verdwenen na een uit de hand gelopen demonstratie, opgepakt. Jose Luis Abarca wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven tot de ontvoering en verdwijning.

Kaarsen voor de 43 vermisten op de dag van de doden in Iguala.
Kaarsen voor de 43 vermisten op de dag van de doden in Iguala. Foto Reuters/Henry Romero

De Mexicaanse politie heeft de burgemeester van Iguala, het stadje waar in september 43 studenten verdwenen na een uit de hand gelopen demonstratie, opgepakt. Jose Luis Abarca wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven tot de ontvoering van de betogers. Hij was voortvluchtig.

Abarca werd door de federale politie gearresteerd in Mexico-Stad, meldt persbureau Reuters. Hij zou agenten opdracht hebben gegeven de betogers te arresteren, waarna ze zijn overgedragen aan kartelleden. Van de studenten ontbreekt sindsdien ieder spoor.

Bendes nemen dorpen over

Abarca was naar verluidt bang dat de betogers een toespraak van zijn vrouw zouden verstoren. De politie in Iguala is volgens federale autoriteiten geïnfiltreerd door kartelleden. De bende Guerreros Unidos zou het stadje praktisch in handen hebben.

De zaak groeide uit tot een groot probleem voor de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Opeens was er volop aandacht voor iets wat de regering te vaak negeert: lokale overheden zijn in veel steden en dorpen in Mexico verstrengeld met drugskartels.