Brussel verlaagt groeiverwachting voor de Nederlandse economie

Vlaggen voor het Berlaymontgebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, in Brussel. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Vlaggen voor het Berlaymontgebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, in Brussel. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP/ Lex van Lieshout

De Nederlandse economie groeit dit jaar volgens Brussel met 0,9 procent. Dat is minder dan de Europese Commissie begin dit jaar verwachtte. In de vandaag gepubliceerde najaarsraming schat de Commissie de economische groei wel hoger in dan het Nederlandse Centraal Planbureau, dat voor dit jaar van een toename van 0,75 uitgaat.

In het voorjaar dacht Brussel nog dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,2 procent zou groeien. Toen zagen de vooruitzichten er voor de wereldeconomie beter uit. Sindsdien namen de geopolitieke spanningen toe.

Volgend jaar groeit het bruto binnenlands product in Nederland met 1,4 procent, denkt de Commissie. Het CPB was met de Macro Economische Verkenning op Prinsjesdag met een groei van 1,25 procent ook voor komend jaar iets pessimistischer. In 2016 groeit het Nederlandse bbp volgens Brussel met 1,7 procent.

Ook lagere groei EU en eurozone

Ook voor de EU en de eurozone als geheel kwam de Europese Commissie vandaag met neerwaartse bijstellingen. Brussel verwacht voor de laatste twee maanden van 2014 een zwakke groei, volgend jaar neemt de groei in een langzaam tempo toe. De economie van de EU groeit dit jaar met 1,3 procent, terwijl Brussel in het voorjaar nog was uitgegaan van een groei van 1,6 procent. Het bruto binnenlands product van de eurozone groeit met 0,8 procent, fors lager dan de 1,2 procent waarop commissie begin dit jaar nog hoopte.

Ook op de voorspellingen voor volgend jaar moest de Commissie vandaag terugkomen. Met anderhalf procent groei in de EU en 1,1 procent groei in de eurozone ligt de voorspelling lager dan de respectievelijk 2 procent en 1,7 procent uit de voorjaarsvoorspelling. De economie groeit wel harder dan dit jaar omdat de buitenlandse en binnenlandse vraag naar goederen en diensten naar verwachting toenemen. (Novum)