Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Belager camerajournalist Novum moet de cel in

Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen, georganiseerd door de groep 'Pro Patria', op 10 augustus.
Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen, georganiseerd door de groep 'Pro Patria', op 10 augustus. Foto ANP/Bart Maat

De 29-jarige man die deze zomer tijdens een demonstratie een journalist aanviel moet zes weken de cel in. Ook moet hij nog een deel uitzitten van een eerdere straf wegens een serie diefstallen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald, meldt persbureau Novum.

De politierechter acht bewezen dat de man, Mimoun D., de journalist heeft aangevallen bij een demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Daarbij werd zijn camera vernield. Ook heeft D. meegedaan aan het gooien van stenen naar de politie. Een gevangenisstraf is daarom passend, vindt de rechter. De cameraman die werd belaagd, Ernst Lissauer, twitterde vanuit de rechtszaal over de uitspraak.

Twitter avatar ErnstLissauer Ernst Lissauer Politierechter uitspraak cameravernieler: 6 weken met aftrek. Schadevergoeding camera toegewezen. #schilderswijk
Twitter avatar ErnstLissauer Ernst Lissauer Immateriële schade toegekend € 400 #schilderswijk

Stenen gooien

Lissauer werd aangevallen na een demonstratie van extreemrechts tegen de islamitische terreurorganisatie IS op 10 augustus. Tegendemonstranten zorgden ervoor dat de situatie escaleerde. Lissauer werd belaagd en er werden stenen gegooid naar de politie.

D. was ten tijde van het incident net voorwaardelijk vrijgelaten, nadat hij 28 maanden cel had gekregen voor een reeks diefstallen. Van die straf moet hij nu alsnog honderd dagen uitzitten. Omdat hij nog in zijn proeftijd zat, zit hij sinds het incident vast. Deze periode wordt van de honderd dagen afgetrokken.

Tegelijk met D. werden vijf verdachten veroordeeld tot taakstraffen van tussen dertig en tweehonderd uur. Een verdachte kreeg een boete wegens het beledigen van agenten. Een ander werd vrijgesproken.