Ban: verkiezingen Oekraïne werken averechts - leider Donetsk beëdigd

Secertaris-Generaal Ban Ki-moon heeft de separatistische verkiezingen in Oost-Oekraïne van dit weekend bekritiseerd. Volgens hem hebben ze een averechts effect. De leider van de rebellen, de 38-jarige Zakharchenko, is vandaag officieel beëdigd in Donetsk.

De leider van de separatisten in Donetsk voor zijn inauguratie.
De leider van de separatisten in Donetsk voor zijn inauguratie. Reuters / Maxim Zmeyev

Secretaris-Generaal Ban Ki-moon heeft de separatistische verkiezingen in Oost-Oekraïne van dit weekend bekritiseerd. Volgens hem hebben ze een averechts effect. De leider van de rebellen, de 38-jarige Zachartsjenko, is vandaag officieel beëdigd in Donetsk.

Pro-Russische rebellen hebben zondag in Donetsk en Loegansk raadsverkiezingen gehouden, onder toeziend oog van gewapende milities. De verkiezingen vielen uit in het voordeel van de zittende leiders.

De reacties

De verkiezingen worden verworpen door het Westen en Kiev. Ban zei dat de situatie in Oost-Oekraïne zorgelijk blijft. Merkel zei dat er geen reden is de sancties van de EU tegen Rusland in te trekken. Volgens haar laten de verkiezingen zien “hoe moeilijk het kennelijk is eerdere overeenkomsten na te komen, als we kijken naar de illegale verkiezingen”. Rusland erkent de verkiezingen wél.

In Minsk werd begin september een wapenstilstand overeengekomen, maar het geweld is sindsdien doorgegaan. Volgens Kiev hebben de seperatisten de overeenkomst geschonden door verkiezingen te organiseren zonder de Oekraïense regering hierbij te betrekken. De Oekraïense president Petro Porosjenko is vandaag daarom bijeen met zijn veiligheidsadviseurs: ze bespreken hoe ze op de nieuwe situatie in het oosten moeten reageren.

De regering in Kiev bereidt zich voor op een aanval op Marioepol. Deze havenstad aan de Zee van Azov zou een springplank kunnen worden naar de Krim, die nu vanuit Rusland alleen via een luchtbrug of een pont bereikbaar is.

    • Mirjam Remie