Appeltaart, gezelligheid, en de grijns van Mark Rutte

Wat: Libelle-lezeressen stellen vragen aan Mark Rutte in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag

Wie: Minister-president Mark Rutte, columnist en dagvoorzitter Ebru Umar, trouwe libelle-abonnees José van der Kleij en Nel Ruiterman en nog een stuk of honderd Libelle-lezeressen

Naast appeltaart en een ‘boel gezelligheid’ dus ook minister-president Mark Rutte. Voor José van der Kleij en haar vriendin Nel Ruiterman reden genoeg om te komen. Van der Kleij: “We komen uit Leidschendam en daar gaat de minister-president altijd naar de kapper, dus nu komen wij een keer naar hém toe.”

De dames zijn wel te spreken over Rutte. “Hij heeft een krachtige uitstraling, dat is belangrijk voor een leider”, aldus Van der Kleij. “Balkenende had dat dus helemaal niet, die vonden wij maar niks, hé Nel?”
Nee die vonden ze maar niks.

 

José van der Kleij en Nel Ruiterman zijn speciaal voor Mark Rutte naar Den Haag gekomen.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Belangrijke vragen

Genoeg gebep, let’s talk politics.

Vindt de minister-president de integratie van gehandicapten in de samenleving ook zo belangrijk, wil een vrouw in een gebatikte jurk weten. “Ja, absoluut, helemaal voor.” Rutte grijnst zijn grijns. “Echt hoor, laat de gehandicapten lekker vakken vullen enzo, hartstikke goed!”

Een vrouw met grote rode bril vraagt zich af waarom niet iedereen een standaard basisinkomen zou kunnen krijgen. “Dan hoeven we minder hard te werken en worden we gelukkiger en gezonder, dat is uiteindelijk beter voor het land.”

Rutte kan zijn lach niet inhouden. “Sorry, maar ik ben een liberaal, hè. Een overheid die gratis geld weggeeft - dacht het niet. Misschien kun je in de christelijke kringen op meer enthousiasme rekenen. Volgende vraag.”

Ietsje rijker dan gedacht

“Ik heb gehoord dat Nederland 624 miljoen aan de Europese Unie moet betalen”, roept een vrouw met kort grijs haar verontwaardigd.  ”Ja, dat is een soort contributie die we moeten betalen aan de Europa club, zeg maar.” Rutte kucht. ”Omdat we ietsje rijker blijken te zijn dan we aan de EU hadden doorgegeven moeten we nu een naheffing betalen. Das wel balen op zich.” Ongemakkelijk draait de minister-president in zijn stoel.

Dagvoorzitter Ebru Umar krijgt ineens een ingeving: “Zullen we dat geld anders gewoon lekker niet betalen?”  Rutte trekt geërgerd zijn wenkbrauwen omhoog. “Ben je helemaal gek. Dan worden we eruit gezet. Dat zou echt zelfmoord zijn voor Nederland. We hebben miljoenen banen aan Europa te danken.” Hij kijkt op zijn horloge.

Laatste vraag. Of de straatverlichting in de buitenwijken van Maassluis weer aan mag. Het mag.

 

 

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken