Moskou mijdt nucleair overleg

Rusland sluit weer een deur naar Amerika. Vandaag heeft een Russische delegatie verstek laten gaan bij een vergadering ter voorbereiding van de Nuclear Security Summit in 2016. Rusland is het enige land dat weg is gebleven bij het beraad, een initiatief van de Amerikaanse president Obama. Zonder Rusland is de kans op succes voor een vervolg op de atoomtop dit jaar in Den Haag gering.

Mogelijk is de boycot een antwoord op de Amerikaanse sancties. Washington dreigt die uit te breiden na de verkiezingen in Donetsk en Loegansk. De verkiezingen voor een Volksraad in Novorossija, zoals het Russisch-talige deel van Oekraïne in Moskou wordt genoemd, zijn in strijd met het bestand dat begin september in Minsk werd gesloten. In dat akkoord stemde Rusland in met lokale verkiezingen op grond van de Oekraïense wet. De Russische regering heeft de sovjetverkiezingen van zondag, die juist niet op basis van de Oekraïense kieswet werden gehouden, niettemin erkend. (NRC)