Altijd al eens het uitzicht van een vogel willen hebben? Dat kan nu

Foto Birdly

Vliegen als een vogel is niet voor mensen weggelegd, ondanks dappere en soms dodelijke pogingen van uitvinders. Ons lichaam leent zich er niet voor. Maar Birdly is de beste benadering tot dusver, mede dankzij de virtual realitybril Oculus Rift.

Birdly is een bouwsel van de Universiteit der Kunsten in Zürich. Het ziet eruit als een kruising tussen een vliegtuig en een tandartsstoel. Door het zware voetstuk doet het ook denken aan een kunstmatige rodeostier.

De menselijke vogel in spe gaat er op zijn buik op liggen, VR-bril op zijn hoofd, en strekt zijn armen langs de vleugels. In de driedimensionale wereld die hij ziet, kan hij dan rondvliegen door de vleugels op en neer te bewegen. Door zijn polsen te draaien kan hij de uiteinden van zijn virtuele vleugels kantelen. Dat maakt het mogelijk bochten te maken of af te remmen en te dalen.

Passende geuren

Zuigers laten de hele stellage kantelen bij stijgen, dalen en bochtenwerk. Via de koptelefoon krijgt de vlieger ook windgeluid toegediend. Verder is er een ventilator aan de uitvinding gekoppeld die harder gaat blazen naarmate de snelheid hoger is, en komen er passende geuren aanwaaien, zoals bos-, straat- en zeeluchtjes.

Dit is in belangrijke opzichten anders en beter dan het aloude Flight Simulator, ook al heeft dat spel al zo’n 15 jaar de toevoeging ‘3D’. Dankzij de Oculus Rift zie je de wereld om je heen echt in 3D, in plaats van dat je een 3D-wereld bekijkt via een plat scherm. De bediening gaat niet vanuit een stoel en met een joystick, maar in een vlieghouding terwijl je de sterke illusie krijgt dat je vleugels gebruikt.

https://www.youtube.com/watch?v=936QZagk-3o

Het Instituut voor Ontwerpresearch van de Universiteit der Kunsten heeft Birdly vorige maand gedemonstreerd op verschillende plaatsen in de VS. Gebruikers zijn extatisch. Volgens een van de makers, Max Rheiner, is Birdly in ongeveer een half jaar gebouwd en komen er nog verfijningen. De vleugels kunnen nu alleen nog op en neer bewegen; wat zal worden toegevoegd is een schoudergewricht om de vleugels dicht langs het lijf te vouwen.

“Zo kun je in duikvlucht nog meer snelheid winnen, als een roofvogel.”

    • Herbert Blankesteijn