Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zo ziet dat eruit, slavenhandel door Islamitische Staat

We wisten dat Islamitische Staat in vrouwen handelt. Hoe dat er in de praktijk uitziet, werd afgelopen weekend duidelijk. In een video, vertaald door journaliste en IS-deskundige Jenan Moussa, zijn enkele bebaarde jongemannen te zien die onderuit hangend in een bank yezidi-meisjes te koop aanbieden. “Vandaag is het distributiedag, als god het wil. Iedereen neemt zijn deel.”

https://www.youtube.com/watch?v=AMWPr5xUpt0

(Naschrift, 13 aug 2015: De originele video is op Youtube niet meer beschikbaar. De video hierboven bevat dezelfde beelden - red.)

Bij de verovering van gebied in het noordwesten van Irak nam IS begin augustus duizenden yezidi-vrouwen en meisjes gevangen. Hun mannen en vaders werden veelal voor hun ogen vermoord. In het eigen online magazine Dabiq propageerde de terreurbeweging, met een beroep op de Koran, vervolgens de slavernij. IS schreef dat het dit vergeten aspect van de islam nieuw leven wilde inblazen.

Ongelovigen

De yezidi’s worden door IS als ongelovigen beschouwd en zouden daarom geschikt zijn om als slaven te houden. “In tegenstelling tot christenen en joden kwamen ze niet in aanmerking voor het betalen van afkoopbelasting. Ook mochten hun vrouwen tot slaaf worden gemaakt, in tegenstelling tot afvallige vrouwen die slechts kunnen kiezen tussen inkeer of het zwaard”, aldus het artikel in Dabiq, waarover arabist Leo Kwarten zaterdag schreef in NRC (€).

Sindsdien komen er geregeld berichten naar buiten over verkrachting van yezidi-meisjes en verhandeling voor prijzen tussen de tien en honderden dollars per vrouw. “Wie er zijn slaaf wil verkopen, ik zal haar kopen. En als je haar als kado wil geven, dan neem ik haar ook. Wie wil er kopen?”, wordt er in de video gezegd. “Ik koop haar voor een pistool. De prijs verandert als ze blauwe ogen heeft. Ik koop haar voor een glock (pistoolmerk).” Over de vrouwen wordt, in onsamenhangende teksten, gesproken alsof het dieren zijn:

“Als ze 15 jaar oud is. Ik moet haar keuren. Haar tanden keuren. Of ze groene ogen heeft. Als ze geen tanden heeft, waarom zou ik haar dan willen?”

Het filmpje eindigt luguber als ene Abu Khalid wordt gevraagd of hij ook een slaaf wil. Hij antwoordt dat hij er geen wil. Als hem wordt gevraagd waarom, zegt ene Abu Fahd: “Jouw Yezidi is dood. Ze is dood.” En dan wordt er gelachen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Kritisch over de slavernij? Kalifaat is juist trots (€)