Zo trekken ze je bankrekening leeg (en dit doe je er tegen)

DEN HAAG - Internetbankieren met een betaalpas en een laptop. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - Internetbankieren met een betaalpas en een laptop. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Skimming en phishing lukken minder vaak. Maar het aantal pogingen om bankrekeningen te plunderen blijft enorm. Criminelen geven niet op. En ze stelen ook weer ouderwets bankpassen. Volgens cijfers van Betaalvereniging Nederland, de organisatie verantwoordelijk voor het nationale betalingsverkeer, komt betalingsfraude de laatste jaren steeds minder voor.

Maar dat betekent niet dat ons geld veiliger op de rekening staat.

Zes trucs waarmee je wordt opgelicht

1. Phishing

Ken je die e-mails? Raar Nederlands, je wordt gefeliciteerd. Je hebt iets gewonnen of geërfd. Er is alleen nog wat informatie en geld nodig. Daarvoor hebben criminelen je financiële gegevens nodig. En die krijgen ze, omdat je ze op hun verzoek verstuurt. Of ze bellen op en vragen ernaar. Vervolgens trekken ze online je rekening leeg.

2. Skimming

De magneetstrip op je pinpas is gemakkelijk te kopiëren. Via software op betaalautomaten dupliceren criminelen je pas. De pincode verkrijgen ze dankzij een sensorsysteem op de toetsen, een camera in de pinautomaat of simpelweg door even mee te kijken. De informatie op de magneetstrip wordt op een andere pas gezet – bijvoorbeeld een giftcard. Daarmee wordt gepind.

3. Shouldering

Je rekent of pint even, en denkt achteraf dat die meneer of mevrouw achter je wel erg dichtbij stond. De kans bestaat dat ze over je schouder hebben meegekeken naar je pincode. Vervolgens word je geskimd, wordt je pas omgewisseld of simpelweg gestolen. Nu de criminelen je pincode hebben, kunnen ze er al je geld mee opnemen.

4. Cardtrapping

Er hoort altijd geld uit een werkende pinautomaat te komen. Maar criminelen plakken dubbelzijdig plakband op de geldgleuf, of weten deze op een andere manier te blokkeren. Daarna is het wachten tot het slachtoffer nietsvermoedend pint, geen geld ontvangt en onverrichter zake naar huis gaat. Het geld zit ergens verstopt in de geldgleuf.

5. Wisseltrucs

Criminelen proberen op allerlei manieren aan je pinpas te komen en te verwisselen voor een nutteloos stukje plastic. De tientjestruc bij de pinautomaat laat je bukken voor een bankbiljet terwijl je pas in de automaat wordt verwisseld. Bij de muntentruc word je gevraagd een muntje op te rapen, en wordt de pas uit je portemonnee gehaald.

6. Malware

Via een e-mail of een link die net echt lijkt, download je ongemerkt software die criminelen in staat stelt financiële informatie op je computer te bemachtigen, te verwijderen of aan te passen. Zo kunnen ze er voor zorgen dat je zonder dat je het weet geld naar hen overmaakt. Of kunnen ze onlinebetalingen doen met je betaalpas of creditcard.

Wie slachtoffer wordt van betalingsfraude, maakt goede kans op volledige compensatie van de bank. Zo gaat het bijna altijd, zegt adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland.

“Je moet grof nalatig zijn of het met opzet gedaan hebben, wil je geen geld terug krijgen.”

En dit kun je zelf doen

De vijf uniforme veiligheidsregels:
- Houd je codes en inloggegevens geheim. Bedek het toetsenbord tijdens het pinnen, sla je wachtwoord niet automatisch op.

- Laat je bankpas niet door anderen gebruiken. Voor je het weet ben je een ‘geldezel’, waarbij je rekening wordt gebruikt door criminelen om gestolen geld op te zetten. Zo word jij de schuldige, niet zij.

- Zorg ervoor dat de apparatuur waarmee je online bankiert goed beveiligd is. Via malware kunnen criminelen je financiële gegevens te pakken krijgen. Zorg daarom voor een goede firewall.

- Controleer je bankrekening regelmatig. Als je plots een afschrijving uit een exotisch land ziet waar je niet bent geweest, is er waarschijnlijk wat mis.

- Meld incidenten meteen. Dan kan de bank zo snel mogelijk nagaan wat er aan de hand is en ervoor zorgen dat je je geld terugkrijgt.

    • Sam de Voogt