Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland erkent verkiezingsuitslag Oekraïnse verkiezingen, EU niet

Rusland erkent de verkiezingsuitslagen in Oost-Oekraïne. De Oekraïense regering en de westerse landen noemen de verkiezingen illegaal.

Mensen uit Oost-Oekraïne protesteren tegen de verkiezingen van de rebellen
Mensen uit Oost-Oekraïne protesteren tegen de verkiezingen van de rebellen Foto EPA / Sergey Dolzhenko

Rusland erkent de verkiezingsuitslagen in Oost-Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters rond middernacht vlak na de uitslagen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt:

“Rusland respecteert de wens van de mensen in het zuidoosten van Oekraïne. Bovendien waren de verkiezingen in de twee regio’s goed georganiseerd.”

De pro-Russische separatist Alexander Zachartsjenko won de verkiezingen overtuigend. Dat meldt Reuters, op basis van uitspraken van Roman Lyagin, een woordvoerder van de verkiezingen, tegen journalisten in Donetsk. De 38-jarige Zachartsjenko won met 79 procent van de stemmen.

Oekraïne en de EU denken er anders over

De Oekraïense regering en de westerse landen noemen de verkiezingen illegaal. Dat zei de Duitse bondkanselier Angela Merkel vrijdag al tegen de Russische president Poetin.

Ook de EU heeft gereageerd op de verkiezingsuitslagen. Federica Mogherini, EU-chef buitenlands beleid, zei in een verklaring:

“De polls waren een nieuw obstakel op de weg naar vrede.”

En dit zegt Obama ervan

President Obama stuurde voor de verkiezingen al een waarschuwing aan Rusland en de separatisten:

“De Verenigde Staten steunt de verkiezingen die worden gehouden in door separatisten bezet gebied niet. Deze verkiezingen zijn in strijd met de Oekraïense wetgeving en zijn niet gehouden onder het toezicht van de Oekraïense regering.”

Twitter avatar NSCPress @NSCPress Read the full White House statement on anticipated separatist “elections” in eastern #Ukraine http://t.co/UzwmvqFLpL

Verkiezingen van de rebellen

Vorige week waren er al parlementsverkiezingen, uitgeschreven door de regering in Kiev. Zondag hielden de rebellen in het oosten van het land hun eigen verkiezingen. In Donetsk, de machtsbasis van de separatisten, en Loegansk konden de inwoners hun stem uitbrengen. De aparte verkiezingen maken opnieuw duidelijk hoe verdeeld het land is.

Mensen konden zondag van acht uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds naar de stembus. In Donetsk deden drie kandidaten mee en in Loegansk vier.

Beschuldigingen

Oekraïne en het Westen beschuldigen Rusland van het bewapenen van de rebellen en het zenden van de Russische troepen de grens over. Moskou ontkent dit.

Volgens Kiev ondermijnen de verkiezingen het wankele staakt-het-vuren dat nu bestaat tussen Oekraïne en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. De Oekraïense president Petro Porosjenko noemde de verkiezingen ‘een farce’ en riep Rusland eerder op om de uitslag niet te erkennen.